Vasenryhmä ei voi palata vasemmistoliiton eduskuntaryhmään. Näin päätti vasemmistoliiton ryhmä keskiviikkoaamuna kesäkokouksessaan Kotkassa. Asiasta keskusteltiin runsas tunti. Päätöksen takana oli yhdeksän kansanedustajaa. Toista mieltä olivat Katja Hänninen ja Anna Kontula. Jari Myllykoski ei ollut läsnä kokouksessa.

Ryhmästä erotetut kansanedustajat Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho eivät ole ottaneet yhteyttä vasemmistoliiton ryhmään, mutta esimerkiksi puolueen Lapin piiri on esittänyt ryhmien yhdistämistä.

– Haluamme jatkaa vaalikauden loppuun yhtenäisenä 12 edustajan ryhmänä, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie sanoi tiedotustilaisuudessa Kotkassa.

Puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki totesi ensi kevään eduskuntavaaleista, että piirijärjestöt asettavat ehdokkaat.

– Jos ehdokkaat sitoutuvat yhteisiin sääntöihin, puolueen näkökulmasta ei ole estettä sille, että Mustajärvi ja Yrttiaho asetetaan ehdokkaiksi, Arhinmäki sanoi.

Mustajärvi ja Yrttiaho erotettiin ryhmästä vasemmistoliiton mentyä hallitukseen kesällä 2011. Perusteena oli se, että he toimivat puoluevaltuuston päätöstä vastaan. Kaksikko äänesti hallitusohjelmaa vastaan eduskunnan täysistunnossa ja on sittemmin äänestänyt tuhansia kertoja hallituksen päätöksiä vastaan.

Heidän paluustaan vasemmistoliiton ryhmään alettiin puhua, kun vasemmistoliitto jätti hallituksen huhtikuussa.