Giobanny Ascencio

”Marxilaiset” näkemykset ovat tähän saakka estäneet El Salvadorissa vuonna 1980 murhatun arkkipiispa Oscar Romeron pyhimystien.

Paavi Fransiscus kumosi maanantaina katolisen kirkon kiellon julistaa arkkipiispa Oscar Romero autuaaksi. Autuaaksi julistaminen on välivaihe ja välttämätön edellytys sille, että henkilö voidaan julistaa pyhimykseksi.

Romero oli niin sanotun vapautuksen teologian tunnetuimpia edustajia. Katolinen kirkko on pitänyt tätä uskonnon ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden yhdistävää vasemmistolaista sanomaa ”marxilaisena”.

Romero oli El Salvadorin oikeistohallituksen ankara arvostelija, joka saarnasi oikeiston kuolemanpartioita vastaan. Hänet ammuttiin kirkkonsa alttarille kesken messun San Salvadorissa maaliskuussa 1980.

Oscar Romero ammuttiin kirkkonsa alttarille.

Paavi Fransiscus sanoi maanantaina toivovansa, että prosessi Romeron autuaaksi julistamiseksi viedään läpi nopeasti.

”Minulle Romero on Jumalan mies”, sanoi paavi toimittajille lentokoneessa ollessaan palaamassa Etelä-Koreasta.

ILMOITUS

Ketään ei ole tuomittu Romeron murhasta.

Vuonna 2010 El Salvadorin ensimmäinen vasemmistopresidentti Mauricio Funes esitti murhasta virallisen anteeksipyynnön valtion nimissä.

Funesin mukaan murhaan syyllisiä olivat oikeiston kuolemanpartiot, jotka ”valitettavasti toimivat valtiollisten toimijoiden suojeluksessa tai yhteistyössä heidän kanssaan”.

El Salvadorin sisällissodassa vuosina 1980–1992 arvioidaan kuolleen ainakin 75 000 ihmistä.