Lehtikuva/Andrey Kronberg

Suomi pienentää pakolaiskiintiötään, vaikka pakolaisuus lisääntyy. Maailmassa on nyt eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa esitetään pakolaiskiintiön laskua takaisin 750 henkilöön.

Suomen Pakolaisapu kritisoi esitystä, sillä tuoreet pakolaistilastot kertovat, että maailmassa on eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan.

– Suomen ei tule perääntyä kansainvälisestä vastuustaan tässä tilanteessa. Olemme erittäin pettyneitä esitykseen, sanoo Suomen Pakolaisavun kotimaan toiminnan päällikkö Pia Lindfors.

Lindfors osallistui kesäkuussa YK:n pakolaisjärjestön kutsumana UNHCR:n, valtioiden ja kansalaisjärjestöjen väliseen tapaamiseen.

”Ensi vuonna tilanne pahenee”

Syyrian sodan takia Suomen pakolaiskiintiötä nostettiin tänä vuonna 1 050 henkilöön, joista 500 on Syyriasta.

ILMOITUS

– Pitkittyneistä konflikteista kärsivät pakolaiset joutuivat käytännössä tekemään tilaa syyrialaisille kiintiön korotuksesta huolimatta, vaikka kiintiöpakolaisjärjestelmä on olemassa nimenomaan heitä varten. Kolme neljästä pakolaisesta on ollut paossa yli viisi vuotta, Lindfors kertoo.

– Ensi vuonna tilanne pahenee ja uudelleensijoitusten tarve kasvaa, kun Syyriankin pakolaistilanne pitkittyy. Suomen tulisi jatkaa kiintiön korottamista, eikä jättää pakolaisia naapurimaiden vastuulle, Lindfors sanoo.

Yli miljoona pakolaista

UNHCR:n mukaan kiintiöpaikan tarvitsee tänä vuonna 94 000 pakolaista pitkittyneistä konflikteista, jonka lisäksi syyrialaispakolaisille tarvitaan noin 30 000 kiintiöpaikkaa.

Yhteensä uudelleensijoituksen tarpeessa on lähes miljoona pakolaista, mikä on 39 prosentin kasvu edellisvuoteen. Yhdysvallat, Australia ja Kanada ovat viime vuosina tarjonneet 90 prosenttia kiintiöpaikoista, EU-maat kahdeksan.

Pia Lindforsin mielestä EU:n tulisi ryhdistäytyä asiassa.

– Suomikin voisi suunnitella pakolaisten vastaanottoa pitkäjänteisemmin useamman vuoden syklillä, jotta pakolaiset saadaan nopeasti kuntiin ja kotoutumisen piiriin.