Uudenmaan Vasemmistoliiton mielestä lännen ja Venäjän välinen pakotteiden kierre kärjistää edelleen vaarallisella tavalla suurvaltojen vastakkainasettelua. Samalla sen vaikutukset siirtyvät pian suoraan jo Suomen kansantalouden ja suomalaisten palkansaajien maksettavaksi.

– Elintarvikeviennin katkeaminen Venäjälle tarkoittaa alan mukaan noin 430 miljoonan euron menetyksiä Suomen viennille. Tällä voi pahimmillaan olla dramaattisia työllisyysvaikutuksia. Jo nyt paljon Venäjälle vievä Valio on käynnistänyt 800 henkeä koskevat yt-neuvottelut.

Näin suomalaiset elintarviketyöntekijät pannaan Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Antero Eerolan mukaan etulinjaan maksamaan suurvaltojen välistä vastakkainasettelua, johon heillä ei ole osaa eikä arpaa. Suomen pitäisi hänen mielestään valmistautua hakemaan korvauksia EU:lta viennin menetyksistä.

– Molemminpuolinen pakotepolitiikka on viemässä Ukrainan kriisiä yhä syvemmälle umpikujaan. On erittäin epätodennäköistä, että Venäjän toimintaan voidaan vaikuttaa pakotteilla. Vielä vähemmän Venäjä pystyy vaikuttamaan EU:n politiikkaan rankaisemalla omia kansalaisiaan ja estämällä heiltä suomalaisten juustojen syömisen.

”Ainoa vaihtoehto tulitauko”

Uudenmaan Vasemmistoliitto kiinnittää huomiota myös kansainvälisen politiikan kaksinaismoraaliin.

ILMOITUS

– Miksi veristä sotaa siviilejä vastaan käyvälle Israelille ei edes suunniteltu pakotteita? Muun muassa asekauppa Israelin kanssa jatkuu Suomenkin osalta täysin häiriöttä.

Keskinäisellä syyttelyllä ei Eerolan mukaan voi syntyä ulospääsyä kriisistä.

– Ainoa vaihtoehto on tulitauko, sotatoimien lopettaminen ja neuvottelupöytään istuminen. Venäjän on lopetettava Itä-Ukrainan separatistien aseistaminen ja tukeminen, samalla lännen on vaikutettava Ukrainan hallitukseen, että se lopettaa sisällissodan omassa maassaan.

– Nykyisessä tilanteessa kärsijöinä ovat tavalliset, konfliktiin syyttömät ihmiset Ukrainassa ja pakotteiden laajenemisen kautta Venäjällä ja EU-maissa, Eerola sanoo.