Laki pyrkii edistämään tasa-arvoa ja vähentämään kotiväkivaltaa.

Tyynellämerellä sijaitseva Papua-Uuden-Guinean saarivaltio on kieltänyt moniavioisuuden, jossa on elänyt jopa neljännes maan ylänköalueen perheistä.

– Moniavioisessa liitossa vaimot eivät uskalla puolustaa oikeuksiaan, ja myös heidän lapsensa ovat väkivallan vaiteliaita uhreja. Siksi kielto auttaa naisia, uskoo Dora Kegemo. Hän työskentelee naisten ja lasten aseman parantamiseksi Gorokan kaupungissa.

Uusi laki vaatii myös perinteisten avioliittojen rekisteröintiä ja sallii niissäkin jokaiselle vain yhden puolison. Hallitus toivoo, että syntyvien lasten rekisteröintikin yleistyy. Nyt syntymätodistus puuttuu noin 90 prosentilta papualaisista, joita on 7,2 miljoonaa.

Lasten ihmisoikeuksissa on paljon parantamista, sillä arviolta viidennes heistä tekee työtä. Maailman työjärjestön ILO:n tutkimus paljasti pari vuotta sitten, että pääkaupunki Port Moresbyn lapsista jopa 43 prosenttia oli mukana seksikaupassa.

Vaimoilla rehvastellaan

Papua ei aiemmin kirjannut perinteiden mukaisia avioliittoja, joihin moniavioiset kuuluvat. Ylängön miehillä oli tapana ottaa 5–6 vaimoa saadakseen työvoimaa viljelyksille ja suurperheen kotiin.

ILMOITUS

– Alkujaan vain paikallisilla johtohenkilöillä ja rikkailla oli varaa pitää useita vaimoja. Rahatalouden ja länsimaisten vaikutteiden myötä muutkin ovat alkaneet ostaa vaimoja osoittaakseen vaurauttaan, kertoo Gorokassa toimivan Melanesialaisen instituutin johtaja Jack Urame.

Hänen mukaansa liitot eivät kestä ja lapset joutuvat kärsimään siitä. Kotiväkivallalle altistuu arviolta 75 prosenttia Papuan naisista ja lapsista. Perhe-elämää riivaavat moniavioisuuden ohella uskottomuus, taloudelliset ongelmat ja alkoholismi.

Naisiin kohdistuvan väkivallan YK-raportoija Rashida Manjoo kävi Papuassa 2012. Hänen arvionsa mukaan moniavioisuus luo jännitteitä myös perheen naisten välille. Se johtaa joskus jopa murhaan, jonka uhriksi joutuu mies tai uusi vaimo.

Aids sivutuotteena

Papuan aids-neuvoston johtaja Peter Bire arvioi, että moniavioisuus on edistänyt viruksen leviämistä. Moniavioisetkin miehet harrastavat syrjähyppyjä, ja kondomin käyttö on vähäistä.

Hiviä kantaa 15–49-vuotiaista keskimäärin 0,8 prosenttia, ylänköalueella 0,9 prosenttia. Tartunnat ovat kymmenkertaistuneet 2000-luvulla, ja naisille lankesi niistä 61 prosenttia.

Papuan laki kieltää hivin tahallisen tartuttamisen, mutta naisten suojelemiseksi tarvitaan Biren mukaan vahvempia ihmisoikeuksia ja ennen kaikkea lainvalvontaa.

Papualaisista 80 prosenttia asuu maaseudulla, jonne on vuoristojen ja sademetsien vuoksi hankalat kulkuyhteydet. Myös laaja korruptio jarruttaa lainvalvontaa.