Lehtikuva/ Ahmad Gharabli

Israelin äärioikeisto kohtelee entistäkin aggressiivisemmin vasemmistolaisia, rauhanaktivisteja ja arabikansalaisia.

Suhil Assad avaa kotinsa oven Haifassa, Israelin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa 95 kilometriä Tel Avivista pohjoiseen. Valoisan asunnon ikkunasta avautuu näkymä turkoosina kimmeltävälle Välimerelle.

Haifaa pidetään Israelissa juutalaisten ja arabien rinnakkaiselon onnistuneena esimerkkinä. Arabiväestön osuus on kymmenen prosenttia kaupunkilaisista, ja vaikka arabit ja juutalaiset asuvat pääosin omissa lähiöissään, on kanssakäymistä silti enemmän kuin useimmissa muissa Israelin kaupungeissa.

Noin 20 prosenttia Israelin väestöstä, 1,6 miljoonaa ihmistä on palestiinalaistaustaisia arabeja. Haifan lisäksi heitä asuu Israelin pohjoisosassa etenkin Nasaretin seudulla, Tel Avivin Jaffan kaupunginosassa sekä Etelä-Israelissa Negevin autiomaassa.

Negevin beduiineille ei ole pommisuojia.

Assad on israelilainen arabi, ammatiltaan lääkäri ja uskonnoltaan anglikaanikristitty. Hän on myös yksi Haifan kaupungin viidestä varapormestarista Hadash-puolueen edustajana. Vasemmistolainen puolue ajaa arabien ja juutalaisten yhteistyötä, rauhaa ja tasa-arvoa.

Koko Hebron suljettiin

Lauantaina heinäkuun 19. päivänä Assad oli menossa poikansa kanssa puolueensa järjestämään Gazan sotaa vastustaneeseen mielenosoitukseen.

ILMOITUS

– Mielenosoituksen tärkein viesti oli: juutalaiset ja arabit kieltäytyvät olemasta vihollisia, Assad kertoo.

Ympäri Israelia on kesän aikana pidetty runsaasti mielenosoituksia. Kun kolme israelilaista poikaa kidnapattiin kesäkuussa Länsirannalla, Israelin armeija käynnisti syyllisten löytämiseksi etsinnät, joissa koko Hebronin kaupunki suljettiin, yli 700 ihmistä pidätettiin, ja epäiltyjen kotitaloja tuhottiin. Yksi kidnapatuista asui Länsirannalla Talmonin israelilaissiirtokunnassa, toinen opiskeli Hebronin siirtokunnan jeshiva-koulussa.

Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat Israelin toimet palestiinalaisten joukkorangaistuksena ja kansainvälisen oikeuden vastaisina. Palestiinalaiset Länsirannalla ja Israelissa protestoivat etsintöjen mielivaltaisuutta vastaan.

Kun siirtokuntalaisteinien ruumiit löytyivät murhattuina ja kostoksi siirtokuntalaiset kidnappasivat sekä polttomurhasivat itäjerusalemilaisen palestiinalaisnuoren Muhammed Abu Khderin, mellakat yltyivät.

Äärioikeisto aktivoituu

Israelin käynnistäessä Gazan operaation 8.7. mielenosoitukset muuttuivat sodanvastaisiksi.

Sellaiseen mielenosoitukseen myös Assad oli matkalla.

– Pimeällä kujalla tiellemme tuli 4–5 nuoren miehen joukko, joka tiedusteli, mihin olimme menossa. Kun kysyin, miksi he halusivat tietää sen, yksi heistä löi poikaani nyrkillä kasvoihin, Assad kertoo. Hyökkääjät pahoinpitelivät hänen poikaansa ja löivät kasvoihin myös Assadia, joka kaatui maahan.

– He eivät voineet olla ulkonäkömme puolesta varmoja, että olemme arabeja. He pahoinpitelivät meidät etenkin siksi, että arvasivat meidän olevan menossa vasemmistolaiseen mielenosoitukseen, Assad huomauttaa.

Viime aikaisten sodanvastaisten mielenosoitusten vakioilmiö ovat olleet äärioikeistolaisten väkivaltaiset vastamielenosoitukset, joiden aggressio on kohdistunut vasemmistolaisiin ja arabeihin.

Myös Israelin valtion johto on tuominnut arabivasemmistolaisten mielenosoitukset. Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman kehotti Israelin arabeja marssimaan seuraavan kerran Ramallahiin asti ja jäämään sinne.

”Kuolema arabeille”

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan tuona iltana Haifassa kokoontui osoittamaan sotaa vastaan mieltään 300 ihmistä, yhtä paljon juutalaisia ja arabeja. Paikalle saapui myös kaksinkertainen määrä äärikoikeistolaisia, jotka heittelivät kiviä, huusivat ”kuolemaa arabeille” ja polttivat Palestiinan lipun.

– Jos rauhaa puolustavia mielenosoituksia ei voi pitää Haifassa, niin missä sitten? Assad puuskahtaa.

Israelin arabien oikeuksia ajavan Mossawa-keskuksen johtajan Jafar Farrahin mukaan noin 500 Israelin arabikansalaista on pidätetty mielenosoituksissa viimeisten 30 päivän aikana.

– Tilanne ei ole koskaan ollut näin paha, Farrah sanoo Haifan toimistossaan. Farrahin mukaan Israelin äärikoikeistolaiset järjestöt kuten Lehava (Liekki), Zo Artsenu (Tämä on meidän maamme) ja äärioikeistolaisen siirtokuntalaisen mukaan nimetty Kahana masinoivat levottomuuksia kaupunkeihin, joissa arabit ja juutalaiset asuvat rinnakkain.

– Äärioikeistolaiset haluavat osoittaa, että arabien ja juutalaisten yhdessä eläminen ei ole mahdollista, Farrah selittää.

Negevin autiomaan arabibeduiinit kohtaavat sodan aikaan toisenlaisia ongelmia. Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä Iron Dome (Rautakupoli) ei suojaa Negeviä eikä beduiineille myönnetä rakennuslupia pommisuojien rakentamiseen. Yksi beduiinimies kuoli ja hänen perheensä loukkaantui, kun Hamasin raketti osui perheen leiriin. Negevissä asuu noin 200 000 beduiinia, joilla on Israelin kansalaisuus.

Vaikeneminen tai vaikeuksia

Seuraavalla viikolla kaksi muuta Haifan varapormestaria, Israel Beitenun Julia Schneider ja Yesh Atid -puolueen Shai Abuhatzeva, ehdottivat Assadin erottamista varapormestarin virasta, koska tämä oli osallistunut sodanvastaiseen mielenosoitukseen. Assadin mukaan Abuhatzeva oli itse samana iltana mukana siinä mielenosoituksessa, jossa vaadittiin ”kuolemaa arabeille”.

Assadin tapaus on vain yksi esimerkki Israelin arabien viime aikoina kohtaamista syrjäyttämisyrityksistä.

Haneen Zoabi, vasemmistolaisen arabipuolueen Baladin edustaja Israelin parlamentissa Knessetissä on ollut kesän ajan ankaran arvostelun kohteena. Zoabi totesi radiohaastattelussa, että vaikka hän ei olekaan samaa mieltä siirtokuntalaisnuorten kidnappaajien kanssa, he (kidnappaajat) eivät ole terroristeja vaan Länsirannan miehityksen alla eläviä ihmisiä, jotka eivät näe keinoa todellisuutensa muuttamiseksi.

Zoabia vastaan nostettiin kanne väkivaltaan kiihottamisesta, jonka Israelin yleinen syyttäjä hylkäsi. Tiistaina Israelin parlamentin Knessetin eettinen komitea kuitenkin kielsi Zoabia osallistumasta parlamentin toimintaan muuten kuin äänestämällä seuraavan puolen vuoden ajan.

Yhä enemmän oikealle

Israelilaislehti The Jerusalem Postin mukaan 89 prosenttia israelilaisista kannattaa Zoabin kansalaisuuden poistamista. Myös Israelin hallituksen ja parlamentin jäsenet ovat vaatineet hänen erottamistaan Knessetistä ja syyttäneet häntä Hamasin yhteistyökumppaniksi.

– Zoabi on toisinaan sanoissaan provokatiivinen, mutta sen jälkeen mitä minulle tapahtui, en voi sanoa provokatiivisuuden olevan suurin syy hänen sivuun asettamisensa takana, Assad sanoo.

Assadin mukaan Israelissa ei haluta kuulla vallitsevasta oikeistolaisesta tulkinnasta poikkeavia ajatuksia maan sotatilasta.

– Israelin yhteiskunta liikkuu yhä enemmän oikealle. Tässä tapauksessa kyseessä on tuplasyrjintä, koska olemme vasemmistolaisia ja arabeja.

Kukaan ei puhu rauhasta

Assadia harmittaa, että Israelissa ”kukaan ei puhu rauhasta”. Kun Fatah ja Hamas solmivat huhtikuun lopussa yhteishallituksen, Assad näki siinä paljon toivoa.

– Loppujen lopuksi rauha solmitaan vihollisten, ei ystävien kanssa.

Israelilaisen Mako-uutispalvelun julkaiseman kyselyn mukaan 91 prosenttia israelilaisista kannatti Gazan operaatiota sen käynnistyessä. The Jerusalem Postin julkaiseman gallupin mukaan 86,5 prosenttia israelilaisista vastusti tulitaukoa Hamasin kanssa.

Assad on valtaväestön kanssa eri mieltä.

– Taistelut tulisi lopettaa saman tien ja keskusteluyhteys olisi avattava sekä palestiinalaishallinnon Mahmud Abbasin että Hamasin edustajien kanssa, hän sanoo.

Näitä lauseita hän ei kuitenkaan uskaltaisi sanoa ääneen missä tahansa.

– Esimerkiksi Haifan juutalaisalueella Karmel-vuoren laella näiden asioiden sanominen on hieman vaarallista. Nykyisin minun on tiedettävä kenen kanssa puhun ja ajateltava kahteen kertaan mitä sanon.

– Nyt on turvallisinta kulkea pää painuksissa, käydä töissä ja mennä suoraan sieltä kotiin, Assad kuvailee Israelin arabikansalaisten tilannetta tällä hetkellä.

Arki pelon vallassa

Ron Gerlitz, Israelin kansalaisyhteiskunnan tasa-arvoisuutta kehittävän järjestön Sikkuyn varajohtaja kirjoittaa kolumnissaan, että Israelin arabikansalaiset elävät arkeaan pelon vallassa. Monet välttelevät julkisia paikkoja, jotkut ovat lakanneet menemästä työpaikoilleen tai käyttämästä julkisia liikennevälineitä.

– Kemikaliossa työskentelevä tuttuni ilmaisi huolensa Gazan tilanteesta töissä. Hän sai varoituksen, että jos ilmaiset mielipiteesi ääneen, sinut erotetaan, Assad kertoo.

Lieberman on kehottanut israelilaisia boikotoimaan Gazan sotaa vastustavia arabikauppiaita. Israelilainen mobiiliuutispalvelu Walla kysyi kansalaisilta keskiviikkona: ”Ottaen huomioon Israelin arabien viimeaikaiset kovat puheet, aiotko jatkaa arabien kaupoissa ja kylissä asioimista?” 67 prosenttia israelilaista vastasi kieltävästi.

Ympäri Israelia…-alkuiseen kappaleeseen on tehty lisäys 25.8.2014.