Arthur Pennin ohjaama Yön siirrot (Night Moves, 1975) on 1970-luvun amerikkalaisen elokuvan pieni helmi, lajityyppinsä moderni klassikko.

Gene Hackman esittää työlleen omistautunutta yksityisetsivää. Dekkarin hommat tuntuvat sujuvan mieheltä kohtuullisesti, liitto antiikkikaupassa työskentelevän vaimon (Susan Clark) kanssa rakoilee.

Viime mainitusta puolesta saadaan tyylikkäästi kuvattua näyttöä, kun petetty mies jäljittää ammattitaitonsa turvin vaimon ja tämän rakastajan (Harris Yulin) liikkeitä kaupungin sykkeessä. Kuvaavasti kaksikon valinta illan elokuvaksi on 1960-luvun maineikas ranskalainen taidefilmi Yöni Maudin luona.

Reistailevaa parisuhdetta enemmän tarina keskittyy päähenkilön heti alussa saamaan toimeksiantoon. Sen antaa ikääntynyt ja alkoholisoitunut entinen filmitähti (Janet Ward). Syynä se, että naisen teini-ikäinen tytär (Melanie Griffith) on häipynyt teille tietymättömille.

Dekkarikettu on nopeasti tytön jäljillä. Tie vie hänet Floridaan, jossa jäljittäjän eteen aukeaa pikku hiljaa yhä haastavampi työmaa. Kaikki ei ole sitä, miltä ehkä ensi tuntumalta näyttää.

ILMOITUS

Samana vuonna Yön siirtojen kanssa valmistui toinen hieno post-noirin yksityisetsiväfilmi, Robert Mitchumin tähdittämä Raymond Chandler -filmatisointi Verenpunainen yö. Kadonneen jäljityksestä starttaavasta juonikuvion lähtökohdasta huolimatta leffat ovat aika lailla erilaisia. Molemmat teokset tuovat näytille varsin värikkään henkilökaartin.

Alan Sharpin etevä käsikirjoitus osoittaa hänen tuntevan amerikkalaisen dekkariperinteen, Hollywoodin film noirin ja shakin hienoudet: kohtalokkaiden naisten (femme fatale) ja kyynisten konnien sekä erilaisten ansaviritelmien pelilauta on avoin kohtalokkaille siirroille. Kerronnan imu pitää tiukasti otteessaan. Päätös on jossain määrin yllätyksellinen.

Tärkeässä Paulan roolissa on Jennifer Warren. Clint Eastwoodin tuolloisen luottokuvaajan Bruce Surteesin kameratyö väri- ja tilaratkaisuineen on aistikasta. Nautittavan soinnukkaan musiikin on säveltänyt Michael Small.

Yön siirrot. Yle Teema perjantaina klo 21.00