Jussi Joentausta

Kuninkuus-
kisan
osanottajat

Boker, 11

Camri, 8

Elias Intomieli, 10

Hullumies, 11

Hurja-Ero, 12

Köppinen, 11

Metkutus, 10

Rapin Aatos, 8

Rikelme, 8

Tapsan Tahti, 12

Vieskein Valo, 10

Virijori, 9

Kuningatar-
kisan
osanottajat

Aino-Ilona, 13

Hopihopi, 7

Kemun Tutu, 8

Martsa, 8

Mian Mari, 7

Mokomani, 11

Saaga S, 8

Sekottaja, 12

Topin Musta, 10

Vaiva, 9

Vislakka, 8

Yllin Kyllin, 12

Ravikesä huipentuu Porissa viikonvaihteessa, kun maan parhaat suomenhevoset kokoontuvat kuninkuusraveihin.

Hevosen omistajat kauhistelevat sääennustuksia, sillä sunnuntaille on lupailtu jopa päälle 30 asteen hellettä. Siinä on tekemistä hellehatuissaan hikoilevalla yleisöllä saati raskaan viikonlopun jälkeen päätöskisaan illansuussa osallistuvilla hevosilla.

Uusi ravikuningas ja -kuningatar seppelöidään raskaan 3100 metrin matkan jälkeen. Hevosten urakka on raastava paahtavan auringon alla, kun takana on täysillä ajetut lauantain kiivasvauhtinen maili ja aiemmin iltapäivällä juostu 2100 metrin kisa.

Jos nesteytys ei ole osunut kohdalleen eikä kunto ihan tapissaan, niin päätösmatkalla voidaan nähdä yllättäviäkin sammahtamisia. Jos hevosella kahden osamatkan jälkeen ei enää ole kärkeen asiaa, niin moni omistaja saattaa hevosensa parasta ajatellen harkita poisjääntiä päätösmatkalta.

Kovakuntoisin ori ja tamma oman seppeleensä joka tapauksessa voittaa, vaikka matkassa olisi ollut muttia ja mutkia.

Kisassa kolmen osakilpailun ajat lasketaan yhteen ja pienimmän yhteisajan saanut on voittaja.

ILMOITUS

Kuninkuusravit on myös yksi kesän suurimmista yleisötapahtumista. Nytkin Poriin odotetaan kahtena päivänä yhteensä noin 50 000 kävijää. Kisajärjestäjät ovat valmistautuneet kisoihin huolella kolmisen vuotta – se näkyy ja tuntuu. Porin kuninkuusravit saattavatkin jäädä historiaan yleisöystävällisyydestään ja uuden tekniikan entistä paremmasta hyödyntämistä.

Monta uutta yrittäjää

Porissa valtiaat vaihtuvat, sillä kumpikaan viime vuoden voittajista ei ole puolustamassa titteliään. Hallitseva ravikuningas Erikasson ei täysin ole kuntoutunut vaivoistaan ja Marimin on lopettanut raviuransa.

Viime vuoden kuninkuuskisan kakkonen Virijori ja kolmonen Camri ovat mukana taistelemassa voitosta. Osallistujalista on muuten uusiutunut melkoisesti, sillä viime vuoden osallistujista mukana ovat Camrin ja Virijorin lisäksi vain Boker (5.) ja Vieskerin Valo (6.)

Samanlainen myllerrys on käynyt tammojen puolella. Viime vuoden kakkonen Yllin Kyllin yrittää parantaa sijoitustaan. Kuopion kuningatarkisan osallistujista sen lisäksi nyt mukana ovat Vislakka (6.), Aino-Ilona (7.), Kemun Tutu (8.) ja Saaga S (hyl.).

Vieskerin Valo jaksaa

Vieskerin Valo voitti viime vuonna päätösmatkan miltei näytöstyyliin. Tämän kauden juoksut ovat osoittaneet, että kunto on kohdallaan ja vahvan oriin voimat eivät lopu kesken. Vieskerin Valo on parhaimmillaan pitkillä matkoilla ja sillä kuninkuuskisan voitto nytkin ratkeaa. Alla on juuri tehty pitkän matkan Suomen ennätys.

Tänä vuonna Vieskerin Valo on pärjäillyt myös lyhyemmillä matkoilla. Se osallistuu kuninkuuskisaan nyt kolmannen kerran.

Tiukimman vastuksen sille tarjoavat viime vuonnakin kärkeä kolkutelleet Camri ja Virijori. Molemmat pystyvät sijoittumaan hyvin kaikilla matkoilla. Samat sanat pätevät myös kotiradan Rapin Aatokseen. Vasta uransa alussa oleva 8-vuotias Camri on kolmikosta jostain syystä vähiten arvostettu ja siksi muun muassa hyvä pelikohde.

Köppinen oli ensi kertaa mukana toissa vuonna ja sijoittui kuudenneksi. Nyt sekin kuuluu suosikkeihin. Köppisen paras ominaisuus on hyvä juoksupää. Se rutistaa aina rehdisti loppuun asti vaikka kuolainta purren.

Boker on kyvyiltään porukan parhaita, mutta sillä on laukka aika herkässä ja varsinkin lähtö pitää ottaa varovasti. Kuninkuuskisassa hyppyihin ei ole varaa. Peli on menetetty heti, jos laukka johtaa hylkäykseen. Nopea Hullumies vaanii suosikkien epäonnea ja voi yllättää tasaisuudellaan.

Yllin Kyllin ykköseksi?

Tammojen kisa on tänä vuonna tasainen. Mukana on monta ensikertalaista, joiden parhaat ajat ovat vasta edessäpäin. Monelle niiden omistajista jo kisaan pääsy on voitto.

Yllin Kyllin oli viime vuoden kakkonen. Nyt sillä on ollut hankala alkuvuosi ja se antoi näyttönsäkin aivan viime tipassa, joten mahtaako kunto riittää päätösmatkalla?

Alkukesän näyttöjen perusteella suosikin loimen lautasilleen saa Vislakka. Aiemmin epävarma tamma on varmistunut. Laukka voi toki tulla vieläkin. Vislakka on niitä hevosia, jotka eivät jätä hommaa kesken vaan yrittävät loppuun saakka – ja myös tietävät, missä maalipaalu on.

Kotiradan Jouni Miettisen tallista tulee kaksi varteenotettavaa seppeleen tavoittelijaa eli Vaiva ja viime aikoina nousukuntoa osoittanut Kemun Tutu.

Saaga S on sitkeä puurtaja, jolta löytyy myös nopeutta. Pitkä matka on kysymysmerkki, sillä Saaga S:llä sitä ei ole ajettu pitkään aikaan.

Topin Musta ja Hopi Hopi pystyvät tasaisuudellaan nousemaan kokonaiskisassa korkealle. Muut ovat enemmän tai vähemmän täytehevosia – mutta niitäkin tarvitaan.

Kuninkuusraveja seurataan viikonlopun aikana Kansan Uutisten verkkolehdessä.

Kuninkuus-
kisan
osanottajat

Boker, 11

Camri, 8

Elias Intomieli, 10

Hullumies, 11

Hurja-Ero, 12

Köppinen, 11

Metkutus, 10

Rapin Aatos, 8

Rikelme, 8

Tapsan Tahti, 12

Vieskein Valo, 10

Virijori, 9

Kuningatar-
kisan
osanottajat

Aino-Ilona, 13

Hopihopi, 7

Kemun Tutu, 8

Martsa, 8

Mian Mari, 7

Mokomani, 11

Saaga S, 8

Sekottaja, 12

Topin Musta, 10

Vaiva, 9

Vislakka, 8

Yllin Kyllin, 12