Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Claes Anderssonin tunnetuksi tekemä periaate kannattaa aina sitä joukkuetta, jota vastaan HJK pelaa, on näin junantuoman uushelsinkiläisen näkökulmasta varsin toimiva. Kuitenkin joka vuosi näihin aikoihin kannattaa moiset periaatteet heittää korvista kivikkoon ja hurrata tasapuolisesti kaikille suomalaisjoukkueille – eurokentillä.

Suomesta osallistui tänä vuonna Eurooppa-liigan karsintoihin neljä joukkuetta (Honka, VPS, RoPS ja Fair Play -kilpailun kautta mukaan päässyt Mypa). Tätä kirjoitettaessa HJK on vielä mukana Mestarien liigan karsinnoissa kolmannella kierroksella, jossa vastustajana on moninkertainen Kyproksen mestari APOEL Nikosia.

Vaikka ensimmäinen osaottelu tuotti harmillisen tasatuloksen ja vihulaiselle kaksi vierasmaalia, ei kirvestä vielä kannata heittää kaivoon. Ennen Macoumba Kandjin idioottimaista toista keltaista peli oli niin hyvin HJK:n hallussa, ettei ole syytä olettaa raitapaitojen antavan mitään ilmaiseksi tasakentällisin Kyproksellakaan. Ja onhan Klubi jo varmistanut europelien jatkuvan tämän jälkeenkin: otteluparin häviäjä suuntaa Eurooppa-liigan karsintoihin.

Eurokentillä pärjäämisestä kilahtaa seurojen kassaan sievoisesti valuuttaa.

Miksi sitten eurokentillä on järkevää kannattaa kaikkia kotimaisia joukkueita? Koska niiden menestys on koko suomifutiksen etu. Jokaisesta pelatusta ottelusta jaetaan niin sanottuja maapisteitä, joiden kertymän avulla kansalliset sarjat asetetaan järjestykseen. Tämän järjestyksen mukaan määräytyy paitsi se, kuinka monta joukkuetta maa saa karsintoihin mukaan, myös se, miltä kierrokselta karsinnat aloitetaan ja kuinka hankalia vastustajia kohdataan.

Maapisteet lasketaan suhteellisen monimutkaisen systeemin mukaan aina edeltäviltä viideltä vuodelta, ja muutokset suuntaan tai toiseen hierarkiassa ovat hitaita. Kuitenkin esimerkiksi Mestarien liigan lohkovaiheeseen pääsy voi nostaa rankingia huomattavasti.

ILMOITUS

Maapisteiden lisäksi eurokentillä pärjäämisestä kilahtaa seurojen kassaan sievoisesti valuuttaa. Vaikka Eurooppa-liigan karsinnat loppuivatkin suomalaisilta joukkueilta lyhyeen, tienasivat kaikki seurat osallistumisestaan kuusinumeroisen summan rahaa. Europelit yleensä myös kiinnostavat yleisöä tavallisia sarjaotteluita enemmän, mikä tietää lipputuloja.

Kun tiedetään, etteivät suomalaisseurat varsinaisesti käteisessä kylve, ovat nämä tienestit ensiarvoisen tärkeitä toiminnan kannalta. Esimerkiksi Hongan nettoamilla 120 000 eurolla maksellaan kivasti palkkarästejä. Lisäraha mahdollistaa myös toiminnan kehittämisen, mikä parhaimmillaan näkyy entistä parempana menestyksenä. Hyvän kehä on valmis.

Tokihan systeemissä on ongelmansa, tai ainakin mietityttävät puolensa. Suomen kaltaisissa pienissä jalkapallomaissa menestys kasaantuu helposti harvoille seuroille, mikä saattaa aiheuttaa niin sanotun Rosenborg-ilmiön: yksi seura tekee kovaa saldoa vuodesta toiseen muiden jengien jäädessä lähinnä kasvattajaseuroiksi. Tämä ei ole maan jalkapallokulttuurin kannalta välttämättä positiivista. Klubin viime vuosien ylivoima saa väkisin miettimään, syökö sen menestys jo muiden seurojen toimintaedellytyksiä.

Viikon vakiorivi koostuu Veikkausliigan, Ykkösen ja Kakkosen kohteista. Rivin varmin vierasvoitto löytyy kohteesta 6, jossa Ykköstä ylivoimaisesti hallitseva KTP matkustaa Joensuuhun JIPOn vieraaksi. Haka pöllytti joensuulaisia viime lauantaina peräti 5–0, ja etenkin puolustamisessa oli jatkuvia pahoja ongelmia. Hankaluudet tuskin ainakaan vähenevät, kun hurjavireiset kotkalaiset tällä kaudella jo 21 maalia sylkeneen Jussi Aallon johdolla tulevat kylään. Vuorenvarma kakkonen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 3.8. kello 18.25. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 2(X), 1, 2(1), 2(1), 2, 2, 1, 2(X), 1, 2, 1(X), 1(X).

VIIKON VÄITE: Eteenpäinmeno suomifutiksessa ei synny tappelemalla. Jotkut urpot ottivat taas viime lauantaina yhteen HIFK:n jullien kanssa HIFK–Viikingit-pelin jälkeen, ja molemmat seurat ovat pyytäneet kannattajiaan rauhoittumaan. Jos nyt oikeasti on ihan pakko myllyttää, tehkää se niin, ettette leimaa niitä 97 prosenttia faneista, joita touhunne sapettaa, huligaaneiksi. Eli mätkikää toisianne ilman seuratunnuksia, ei ottelutapahtumien yhteydessä. Kiitos!