Lehtikuva/Genya Savilov

Sekä YK:n ihmisoikeusvaltuutetun että Human Rights Watchin raportit kertovat pahenevasta tilanteesta Itä-Ukrainassa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun virasto (UNHCR) julkaisi maanantaina neljännen raporttinsa sen jälkeen kun viraston 39-jäseninen tarkkailijaryhmä aloitti toimintansa Ukrainassa maaliskuun puolivälissä.

Raportin mukaan Ukrainan hallitusta vastustavien aseellisten ryhmien hallitsemilla alueilla laki ja järjestys on täysin romahtanut ja niillä vallitsee pelon ja terrorin ilmapiiri. Hyvin järjestäytyneet ja sotilaallisesti hyvin varustautuneet ryhmät jatkavat ihmisten sieppauksia, pidätyksiä, kidutuksia ja teloituksia.

Ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillayn mukaan myös Ukrainan hallituksen joukot ovat kiihdyttäneet operaatioitaan, ja taistelut asutuskeskuksissa ovat surmanneet ihmisiä ja ajaneet tuhansia pakolaisiksi. Molemmat osapuolet ovat käyttäneet asuinalueilla raskaita aseita kuten tykistöä, panssarivaunuja, raketteja ja ohjuksia.

Pillayn mukaan kummankin osapuolen pitäisi välttää siviilitappioita. Hän muistuttaa, että siviilien surmat ja siviili-infrastruktuurille aiheutetut vakavat tuhot saattavat olosuhteista riippuen olla kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisia rikoksia.

Yli tuhat kuollut

Ihmisoikeusvaltuutetun raportti käsittelee kesäkuun 8. päivän ja heinäkuun 15. päivän välistä aikaa. Juuri tuon jakson jälkeen tapahtunutta malesialaiskoneen alas ampumista Pillay kommentoi raportin saatesanoissa kansainvälisen oikeuden rikkomukseksi, joka saattaa olla luokiteltavissa sotarikokseksi.

ILMOITUS

Raportissa todetaan, että tappiolukuja on vaikea arvioida luotettavasti. Sen mukaan varovainen arvio kuitenkin on, että huhtikuun puolivälistä heinäkuun 26. päivään mennessä on konfliktissa kuollut vähintään 1 129 ihmistä ja 3 442 on haavoittunut.

UNHCR arvioi, että maansisäisiä pakolaisia on tällä hetkellä Ukrainassa yli 100 000, joista yli 15 000 on lähtenyt heinäkuun puolivälin jälkeen.

Myös materiaaliset tappiot arvioidaan suuriksi. Jälleenrakentamiseen kuluu vähintään 750 miljoonaa dollaria (yli puoli miljardia euroa). Ukrainan hallitus aikoo raportin mukaan kattaa sen muun muassa sosiaaliturvamenoja leikkaamalla.

Laillisuus hukassa

UNHCR:n mukaan lukuisat raportit kertovat pidätettyjen ja siepattujen huonosta kohtelusta ja kiduttamisesta kapinallisten hallitsemalla alueella. Aseistetut ryhmät ovat siepanneet ihmisiä myös lunnaiden saamiseksi. Viime aikoina siepattuja on lisäksi käytetty kaivamaan taisteluhautoja tai lähetetty eturintamaan.

UNHCR:n mukaan sen tarkkailijat ovat pystyneet vahvistamaan joitakin kertomuksia teloituksista. Se viittaa Slovjanskista vetäytyneiden kapinallisten jäljiltä löytyneisiin asiakirjoihin.

Raportissa todetaan, että Ukrainan hallitus on saanut takaisin haltuunsa suuria osia Donetskin ja Luhanskin alueista, mutta tämä on tapahtunut suurilla inhimillisillä ja materiaalisilla kustannuksilla. UNHCR kehottaa hallitusta noudattamaan ihmisoikeusnormeja vallatuilla alueilla ja välttämään summittaisia kostotoimia.

Raportin mukaan koko Ukrainassa on huutava tarve asettaa etusijalle hyvän hallinnon, laillisuuden ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen periaatteet. Kriisi on huolestuttavasti polarisoinut mielipiteitä.

UNHCR toteaa ihmisoikeustilanteen Venäjän valtaamalla Krimillä herättävän myös suurta huolta. Ukrainan kansalaisiin, Krimin tataareihin, uskonnollisiin vähemmistöihin ja maaliskuun ”kansanäänestyksen” arvostelijoihin kohdistuva ahdistelu ja syrjiminen on kiihtynyt.

Raketit tappavat siviilejä

Viime viikon torstaina julkaistu ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) raportti syyttää molempia osapuolia epätarkkojen rakettien ampumisesta asutuilla alueilla. Tämä on vastoin kansainvälistä oikeutta ja voi olla sotarikos, raportti huomauttaa.

HRW toteaa, että Grad-raketit ovat aseita, joita ei ole mahdollista tähdätä tarkasti. Niitä ammutaan usein sarjana laajalle alueelle monipiippuisista raketinheittimistä.

Raportin mukaan ainakin 16 siviiliä kuoli ja vielä paljon useampia haavoittui neljässä sen dokumentoimassa Grad-rakettien iskussa heinäkuun 12. ja 21. päivän välisenä aikana.

HRW kehottaa kaikkia osapuolia ja ”erityisesti Ukrainan hallituksen joukkoja” lopettamaan Gradien käyttämisen asutuilla alueilla tai niiden lähellä. Kapinallisten puolestaan pitäisi ”minimoida siviileihin kohdistuva riski välttämällä joukkojen tai aseiden sijoittamista tiheästi asutuille alueille”.

Ukrainan hallitus kiistää

Ukrainan hallitus on kiistänyt käyttävänsä Grad-raketteja Donetskin alueella. HRW:n mukaan useat todisteet kuitenkin osoittavat, että juuri hallituksen joukot tai sen kanssa liittoutuneet asemiesten ryhmät ampuivat raketit raportin dokumentoimassa neljässä tapauksessa.

HRW kehottaa ”Ukrainan kansainvälisiä tukijoita vaatimaan, että Ukrainan hallitus pysyy tiukasti kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rajoissa, mukaan lukien lopettamaan kaiken Grad-rakettien käytön asutuilla alueilla”.

HRW:n mukaan myös kapinalliset ovat käyttäneet Gradeja muissa tapauksissa konfliktin aikana. Lisäksi ainakin yhdessä tapauksessa he siirsivät tukikohtansa lähemmäksi kaupungin keskustaa, kun hallituksen joukot tulittivat heitä Grad-raketeilla.