Lehtikuva/ Dominique Faget

Mistä omatekoiset ”kansantasavallat” ovat saaneet käsiinsä näin tehokkaita aseita?

Itä-Ukrainassa torstaina tapahtunut malesialaisen matkustajakoneen alasampuminen on tapaus, jolla erilaiset salaliittoteoreetikot varmasti spekuloivat vielä vuosienkin kuluttua.

Järjellä ajatellen vastaus kysymykseen syyllisestä on ilmiselvä jo ennen tarkempia tutkimuksiakin: Ukrainan separatistit.

Erittäin raskauttava todiste on kapinallisten pian alasampumisen jälkeen nettiin toimittama viesti: ”Lintu on pudonnut”. Separatistit kehuivat ampuneensa alas Ukrainan armeijan Antonov-kuljetuskoneen ja sanoivat osoittaneensa, ettei ”tänne pidä lentää”.

On vaikea käsittää, miten tällainen erehdys voi tapahtua.

Viesti poistettiin vähin äänin, kun selvisi ”linnun” olleen siviilikone.

Kapinalliset eivät lennä

Puhtaasti päättelemällä ymmärtää, ettei Ukrainan armeijalla olisi ollut mitään järkeä tähtäillä matkustajakoneita. Siellä tiedetään aivan varmasti, etteivät separatistit lentele isoilla koneilla kymmenen kilometrin korkeudessa. Kapinalliset tuskin lentelevät ollenkaan, vaan kulkevat maateitse.

ILMOITUS

Sitkein salaliittoilija tietysti väittää, että Ukraina pudotti koneen tahallaan vierittääkseen syyn separatisteille ja mustamaalatakseen heitä. Eri osapuolet ovat syyllistyneet Ukrainassa monenlaiseen pahaan, mutta tämä olisi liian paksua, jos ei jo muuten, niin ainakin kiinnijäämisen, valheen paljastumisen ja siitä aiheutuvien seurauksien riskin takia.

Useita pudotuksia

Separatistit ovat aiemmin ampuneet alas ukrainalaisia helikoptereita ja kuljetuskoneita sekä tällä viikolla yhden hävittäjäkoneen.

Alkuviikosta separatistit pudottivat An-26-kuljetuskoneen. Ukrainan mukaan se tapahtui 6,5 kilometrin korkeudessa. Jos tämä pitää paikkansa, siinä on käytetty keskimatkan ilmatorjuntaohjusta. Olalta ammuttavat ohjukset eivät kanna näin kauas.

Maallikkona täytyy ihmetellä separatistien ajatuksenjuoksua. Jos he kuvittelivat ampuvansa Ukrainan armeijan taistelualueelle vahvistuksia tuovaa kuljetuskonetta, miten se olisi seudun yli lentäessään ollut yli kymmenen kilometrin korkeudessa? Senhän olisi pitänyt olla jo huomattavasti alempana laskeutumista varten.

Uskomatonta typeryyttä

Separatistien olisi myös luullut tietävän, että alueen yli lentää säännöllisesti siviilikoneita.

Jäljelle jää selitykseksi vain kolossaalinen typeryys.

Jotkut lähteet kertoivat torstai-iltana, että separatisteilla olisi keskimatkan Buk-ohjuksia, mutta ei järjestelmään kuuluvia kohteiden tunnistamiseen liittyviä osia. Tämä ei muuta asiaa, se vain kertoisi siitä, että umpitollot ovat saaneet käsiinsä vaarallisia aseita, joilla he vastuuttomasti räiskivät kaikkea mikä lentää.

Esimerkiksi Ukrainan armeijan käytössä oleva An-26 kuljetuskone on huomattavasti pienempi (40 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä) kuin alasammuttu matkustajakone ja sen lakikorkeus on vain 7 500 metriä.

Mistä ohjukset ovat peräisin?

Uutistoimisto AP:n toimittaja raportoi aiemmin torstaina nähneensä Buk-ohjuksia kapinallisten hallussa olevassa kaupungissa. Seurausten kannalta merkitsevä kysymys on se, saivatko kapinalliset aseensa valtaamistaan Ukrainan armeijan varastoista vai Venäjältä.

Jälkimmäisessä tapauksessa vastuu on suoraan Venäjällä. Luulisi kyllä, ettei Venäjä olisi päästänyt noin tehokkaita aseita tuollaisten toheloiden käsiin.

Ukrainan arsenaaliin kuuluu sekä kiinteisiin tukikohtiin sijoitettuja keskimatkan ilmatorjuntaohjuksia että ketterästi liikuteltavia Buk-ohjuksia.

Venäjä ei voi enää luistella vastuustaan väittämällä, ettei sillä ole mitään tekemistä Itä-Ukrainan kapinallisten kanssa. Tämä on nyt osoitettava sekä teoilla että tekemällä julkisesti separatisteille täysin selväksi, ettei Venäjä millään tavalla tue näitä omatekoisia ”kansantasavaltoja”.

Selvitettävä kunnolla

Myöhempien salaliittoteorioiden vähentämiseksi olisi syytä suorittaa malesialaiskoneen tapauksesta mahdollisimman riippumaton ja mahdollisimman monen hyväksymä perusteellinen tutkimus.

Voi tuskin kuvitella suurempaa erehdystä, jolla kapinalliset olisivat voineet ampua itseään nilkkaan. Matkustajakoneen alasampuminen hautaa alleen kaiken mahdollisen asiallisen keskustelun siitä, ovatko Ukrainan armeijan siviiliuhreja vaatineet sotatoimet Itä-Ukrainassa olleet oikein mitoitettuja.

Ukraina on alusta alkaen nimittänyt separatisteja ”terroristeiksi”. Nyt kapinallisista todella tuli terroristeja, ilmeisesti vahingossa.

Sotilasasioita seuraavan Jane’s-uutistoimiston artikkelista löytyy taustatietoa.