Jussi Joentausta

Tieteellisten tulosten puutteesta ja JSN:n ratkaisusta tunnetun korvavaloyrityksen tappiot ovat kolme kertaa firman liikevaihtoa suuremmat.

Korvavaloja kaamosmasennukseen myyvä Valkee Oy palautti tilinpäätöksensä verohallinnolle tiistaina. Paperit osoittavat, että yrityksen liikevaihto on laskenut lähes puoleen: vuoden 2013 tilikauden vajaasta kahdesta miljoonasta vajaaseen 1,1 miljoonaan. Yhtiön tappio tilikaudelle on 2,9 miljoonaa euroa.

Yhtiön omaisuudesta selviää, että tuotteet näyttävät seisovan varastossa. Edellisen tilikauden valmiiden tuotteiden arvo oli noin 133 000 euroa, kun taas nyt valmiita tuotteita on 415 000 euron edestä. Lisäksi yhtiön velka on kasvanut miljoonalla ja on nyt 2,5 miljoonaa euroa.

Valkeen liiketoiminnan ”muut kulut” ovat kasvaneet lähes miljoonalla. Tilinpäätöstä blogissaan analysoinut Vesa Linja-aho arvelee summan menneen ainakin osittain viestintätoimistolle.

Linja-aho huomauttaa, että Valkeella on vielä rahaa ja lyhytaikaisia saamisia noin 0,4 miljoonaa euroa, mutta toisaalta firmalla on ostovelkojakin lähes miljoona euroa.

”Tieteellinen pohja puuttuu”

Valkee on ollut viime viikkoina otsikoissa Julkisen sanan neuvoston päätöksestä, jonka mukaan Suomen Kuvalehden olisi pitänyt kuulla yritystä jutussaan. Suomen Kuvalehti kirjoitti, että Valkeen myymät korvavalot eivät toimi eikä niille ole tieteellistä pohjaa.

ILMOITUS

JSN taas katsoi, että Valkeen olisi pitänyt päästä ääneen, koska ”asiantuntijoiden käsitykset ja tulkinnat kirkasvalokuuloketta koskevista tutkimuksista ovat hyvin ristiriitaisia ja asiassa etsitään vielä lopullista totuutta”.

Tiedetoimittaja Susanna Björkholm kirjoitti maanantaina HS:ssa, että ihmisaivot eivät tarvitse valoa ja toisin kuin Valkee väittää, ihmisaivoissa ei edes ole toimivia valoreseptoreita verkkokalvon ulkopuolella.

”Voin käsi neurofysiologiaan perehtyneen biologin sydämellä vannoa, että ei ole olemassa mitään tieteellisesti puolipätevääkään näyttöä siitä, että korvavalo vaikuttaa mihinkään plaseboa enemmän. Kuka hyvänsä puolueeton alan ihminen voi kertoa saman”, Björkholm arvostelee Valkeen markkinointia ja JSN:n päätöstä.

Valkeen toimitusjohtaja ei vastannut Kansan Uutisten soittopyyntöön.

Väliotsikkoa muokattu 8.8.2014.