Lehtikuva/ Tasso Marcelo

Ennen pikapuoliin päättyviä MM-kisoja ilmapiiri useissa Brasilian kaupungeissa oli räjähdysaltis. Kansa oli protestoinut kaduilla vaatien parannuksia hyvinvointiinsa, ei massiivisia stadioneita. Monet odottivat pelonsekaisin tuntein, mitä kisojen alettua tapahtuisi: olisivatko kisaturistit ja pelaajat turvassa? Veisivätkö mielenilmaukset ja mellakat huomion vihreän veran tapahtumista?

Valtamediaa seuraavan on helppo olettaa mielenilmausten rauhoittuneen välittömästi sillä sekunnilla, kun kisojen avauspotku laukaistiin ilmaan. Pelien alettua median Brasilia-uutiset ovat keskittyneet poissulkevasti pyöreään palloon: stadionien ulkopuolisista tapahtumista on kerrottu perin vähän. Ja mitä pidemmälle kisat ovat edenneet, sitä vähäisemmäksi on raportointi käynyt.

Mielenilmausten rauhoittumisessa on toki totta toinen puoli. Kisojen alettua suuri osa kaduilla protestoineista todella jätti banderollinsa kotiin ja uppoutui täysillä futishuumaan. Siinä, missä aiemmin kaduilla olivat kymmenet ja sadat tuhannet vihaiset kansalaiset, on määrä nyt supistunut muutamiin satoihin, korkeintaan tuhansiin. Säännön vahvistava poikkeus koettiin Brasilian ja Saksan välisen semifinaalin jälkeen, kun tuhannet omiensa saamattomuuteen turhautuneet brassit alkoivat riehua, sytyttivät busseja palamaan ja uhkailivat saksalaisfaneja. Tuolloin toki syynä oli inhimillinen ketutus pelitapahtumista, ei viha valtaapitäviä kohtaan.

Entä kisojen jälkeen? Palaako väki kaduille?

Välierän jälkeisiä tapahtumia lukuun ottamatta mielenilmausten luonne onkin muuttunut valtavista massatapahtumista pienemmiksi demonstraatioiksi, joihin poliisi on lisäksi puuttunut erittäin aggressiivisesti. Mielenosoittajia kohti on ammuttu kumiluoteja ja heidän päälleen on sumutettu kyynel- ja pippurikaasua. Useita on pidätetty ja myös pahoinpitelyistä huhutaan.

Ei ole mikään ihme, että ilmapiirissä, jossa poliisiväkivallan uhka leijuu jatkuvasti ilmassa, ovat kaduilla jaksaneet päivystää vain sitkeimmät – ja radikaaleimmat. Jotkut väittävät Mustan blokin jo läsnäolollaan pelottaneen joitain mielenosoittajia pois, mene ja tiedä. Joka tapauksessa kisojen aikana mielenilmaukset ovat muuttuneet väkivaltaisemmiksi ja vastakkainasettelu tylymmäksi, mihin esimerkiksi Amnesty International on puuttunut.

ILMOITUS

Toveri Binar Mustafa kirjoitti viime viikon Kansan Uutisissa, miten kisoja vastustavat mielenosoitukset iskevät nationalismiin: isänmaallisuus jää toiseksi, kun kyse on ihmisten hyvinvoinnista. Valitettavasti näyttää siltä, että tämä hypoteesi on Brasiliassa toteutunut vain osittain. Mielenilmaukset tulevat varmasti jatkumaan muodossa tai toisessa kisojen loppuun asti, mutta entä sen jälkeen? Palaako väki kaduille? Vai ovatko väärinkäytökset hukkuneet kisahumuun ja karnevaaliin, mitä epäilemättä Brasilian valtaapitävät ja FIFA toivovat?

Riidatonta lienee, että Brasilian kisat ovat olleet pelillisesti erinomaiset. Ottelut ovat olleet hyvätasoisia ja jännittäviä eikä kisatapahtumien yhteydessä ole sattunut onnettomuuksia tai muuta ikävää – viuhahtajat sun muut hassuttelijat nyt tuskin tuottavat kenellekään kovin suurta mielipahaa.

Matsien seuraaminen on tuonut iloa niin hyvinvoivalle keskiluokalle kuin faveloiden köyhälistöllekin, eikä jalkapallon elämänlaatua hetkellisesti nostavaa ominaisuutta sovikaan vähätellä: futis on niin keskeinen osa brasilialaista kulttuuria, että kansan soimaaminen solidaarisuuden unohtamisesta kisojen varjolla olisi älyllisesti epärehellistä ja yksinkertaistavaa.

Toivoa sopii vain, että kisojen jälkeen ihmisjoukot täyttäisivät taas kaupunkien kadut ja vaihtaisivat keltavihreät kannatuskamppeet lippuihin ja banderolleihin. Kansainvälisen jalkapallokoneiston toiminnan kestämättömyys ei saa unohtua.

Viikon vakiorivi koostuu kokonaan kotimaisten sarjojen otteluista. Muutama joukkue on jo päässyt maistamaan eurohuumaa, mikä näkyy otteluruuhkana. Kärsijänä sunnuntain kierroksen joukkueista on etenkin kakkoskohteen Mypa, joka pelaa vajaan viikon sisään kolme ottelua. Ja vaikka vastus IFK Mariehamn ei ole sieltä hankalimmasta päästä, voi Mursu-Antin miehistölle tulla kotikentällään tukalat oltavat. Lähtökohdaksi siis vierasvoitto, varmistetaan tasurilla.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 13.7. klo 18.25. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2(X), 2, 2(1), 1, 2, 1(X), 1(X), 2(X), 2, 1, 1, 1(2).