fdecomite

Siperian ainutlaatuinen ja herkkä luonto on kovilla ilmaston muuttuessa. Tulvat ovat yleistyneet ja niiden tuhot pahentuneet.

Eteläisessä Siperiassa tulvat ajoivat 50 000 ihmistä evakkoon touko-kesäkuun vaihteessa. Vain puoli vuotta aiemmin aluetta huuhtoivat edelliset tulvat, pahimmat miesmuistiin.

Siperiassa on totuttu lumen sulamisen tuottamiin tulviin. Viimeisimmät ovat kuitenkin olleet uudenlaisia, voimakkaiden sateiden aiheuttamia. Ja niitä on tulossa lisää, tähdentävät monet venäläiset tiedemiehet.

Ympäristöjärjestöt ja ilmastotutkijat ovat jo vuosia varoittaneet Venäjän poliittista johtoa ja viranomaisia meneillään olevista muutoksista. Venäjän ilmastonmuutos- ja ympäristöpolitiikkaa luonnehditaan kuitenkin yleisesti ristiriitaiseksi ja varovaiseksi.

Moni asiantuntija pelkää hallinnon yleisen saamattomuuden johtuvan siitä, että Venäjällä kenties arvioidaan maan itse asiassa hyötyvän ilmastonmuutoksesta.

Suuri osa Venäjän runsaista luonnonvaroista sijaitsee jään tai roudan alla. Lämpeneminen voisi helpottaa öljyn porausta ja mineraalien louhintaa. Viljelyala saattaisi kasvaa ja koillisväylän avautuminen voisi vilkastuttaa kaupankäyntiä.

Huolta lisäävät julkiset lausunnot ilmastonmuutoksen eduista Venäjälle. Sellaisen on antanut muun muassa luonnonvaraministeriön virkamies Rinat Gizatullin.