Lehtikuva/ Roni Rekomaa

Matkustaja voi joutua selvittämään Tullille suurta alkoholin tuontia.

Uusi valmisteverolaki astuu voimaan tiistaina 1.7. ja se muuttaa verovapaan alkoholin tuonnin pelisääntöjä. Matkustaja saa tuoda toisesta EU-maasta verovapaasti alkoholia ainoastaan omaan käyttöön ja itse kuljettaen. Omaksi käytöksi katsotaan myös alkoholin tuonti perheenjäsenille, sukujuhliin tai lahjaksi. Sukujuhlia ovat muun muassa samassa ruokakunnassa asuvien perheenjäsenten syntymäpäivät ja häät.

Tuonti esimerkiksi kaveriporukalle korvausta vastaan ei ole omaa käyttöä. Tuonti katsotaan kaupalliseksi, jos tuotteet luovutetaan toiselle henkilölle jonkinlaista vastiketta vastaan.

Matkustajan tulee pyydettäessä antaa Tullille selvitys tuonnin tarkoituksesta ja saattaa todennäköiseksi, että tuotteet ovat omaan käyttöön. Tullin arvio tapahtuu kokonaisharkinnan perusteella, jossa alkoholituotteiden määrä on vain yksi peruste.

Omaan käyttöön tulevaksi alkoholiksi hyväksytään ensi viikosta alkaen 20 litraa välituotteita , kuten esimerkiksi sherry, portviini, vermutti ja, 90 litraa viinejä, joista enintään 60 litraa on kuohuviinejä, 110 litraa olutta ja 10 litraa muita alkoholijuomia. Siiderit ja long drinkit sisältyvät kuohuviinikiintiöön eikä niitä voi rinnastaa olueen.

Lakia muutettiin, koska alkoholiveron veropohja on pienentynyt rajusti ja samaan aikaan matkustajatuonti kasvanut.

– Tulli ei halua rajoittaa yksityishenkilöiden alkoholituontia, vaan löytää matkustajatuonniksi piilotetun kaupallisen tuonnin, kertoo tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti.