Lehtikuva/ Andrew Yates

Euroskeptiset puolueet hyödynsivät globalisaation häviäjien pelkoja, analysoi Ulkopoliittisen instituutin tutkija.

Europarlamenttivaaleissa toukokuussa 2014 euroskeptiset puolueet saivat jytkyn Ranskassa ja Britanniassa. Äärioikeistolainen Front National kahmi 25 prosenttia ranskalaisten äänistä, ja Britanniassa itsenäisyyspuolue UKIP sai 26,8 prosentin kannatuksen. Näin suosittuja puolueita ei voi pitää enää marginaalisina tai pelkkinä protestipuolueina, katsotaan Ulkopoliittisen instituutin (UPI) uudessa analyysissa.

Julkaisun mukaan euroskeptikot hyödynsivät globalisaation voittajien ja häviäjien välistä jakolinjaa, jonka perinteiset puolueet ovat toistaiseksi jättäneet huomiotta. Se, miten taloudellis-poliittinen juopa politiikassa ilmenee, vaihtelee Euroopan maiden sisäpoliittisen kontekstin ja perinteen mukaan.

Ranskassa Kansallinen rintama sai äänestäjät liikkeelle vetoamalla etniseen yhtenäisyyteen ja kansalliseen suvereniteettiin. Saksassa seitsemän prosenttia äänistä kerännyt Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue hyödynsi huolta siitä, että Saksa on euroalueen osana menettänyt rahapoliittisen itsemääräämisoikeutensa. Britanniassa UKIP kampanjoi maahanmuuttovastaisuudella sekä taloudellisen hyvinvoinnin teemoilla.

Neljä syytä menestykseen

UPIn julkaisu esittelee neljä keskeistä syytä euroskeptikkojen kevään menestykseen. Ensimmäinen on EU:n jäsenvaltioiden kotimaan taloustilanne ja sen jakautuminen häviäjiin ja voittajiin. Toiseksi mitä vähemmän valtio kykenee tarjoamaan hyvinvointia ja talouskasvua, sitä todennäköisemmin protestipuolueet mobilisoituvat siirtolaisvastaisten teemojen ympärille.

Lisäksi eurokriitikoiden menestykseen vaikuttavat paikallinen poliittinen kulttuuri ja käsitykset maan roolista EU:ssa.

ILMOITUS

Euroskeptisten puolueiden menestystä ei pitäisi pitää vain populismina, vaan globalisaation luoman uuden taloudellisen alaluokan huolien perusteltuna ilmaisuna, katsoo analyysin kirjoittanut UPIn vieraileva tutkija Sanna Salo.

Salon mukaan vaalien jälkeen euroskeptikot ovat hioneet julkisuuskuvaansa ja yrittävät nyt näyttäytyä vakavasti otettavina ja vähemmän muukalaisvihamielisinä puolueina.

Briefing Paper: Eurosceptics in the 2014 EP Elections