Helsingin joukkoliikenteen käyttäjät voivat kertoa lipuntarkastajista kartalla, joka näyttää ratikoiden ja pysäkkien sijainnit.

Facebookin Smurffitutka-sivulla esiteltiin keskiviikkona nopeasti tykkäyksiä ja jakoja keräävä Smurff.it-palvelu. Kyseessä on interaktiivinen kartta, joka käyttää avoimia kartta- ja joukkoliikennetietoja näyttämään Helsingin ratikoiden ja metropysäkkien sijainteja. Kuka tahansa voi ilmoittaa sivuilla matkalippujen tarkastajista.

Kokeiluhetkellä havaintoja oli jo pitkä lista näkyvissä: Puotilassa joku ilmoittaa tarkastajista metrovaunussa numero kolme ja Viipurinkadulla ysiratikasta kerrotaan, että ”smurffit nousivat tähän sporaan ykkösestä”. Osa ilmoituksista oli testi- tai pilailumielessä jätettyjä: ”Tuhat tarkastajaa”, kirjoittaa joku metrosta.

Välillä ilmoituksia lähetetään niin kovaa tahtia, etteivät ne voi olla vakavissaan tehtyjä.

Facebookissa palvelun esittelijä sai kahdessa tunnissa valtavan listan parannusehdotuksia. Kommentoijat pyytävät muun muassa lähijunien lisäämistä ja omaa sovellusta älypuhelimille.

– Tarkoitus on kehittää palvelua edelleen, pistäkää vain lisää hyviä ideoita! Smurffitutkan Fb-sivuilla ilmoitetaan.

ILMOITUS

Ei kannanotto vaan testi

Sivuston tekijä ei halua esiintyä omalla nimellään, mutta suostuu kommentoimaan palvelua sähköpostitse.

– Ajatuksena oli tehdä demo, joka yhdistäisi käyttäjien havainnot reaaliaikaisiin ajoneuvojen paikannustietoihin. Havainto voisi liittyä mihin tahansa, mutta tähän demoon valikoitui lipuntarkastajan näkeminen.

Sivuston ensimmäinen versio syntyi kuulemma muutamassa illassa, minkä jälkeen hiottiin vielä palvelun käyttöliittymää.

– Palvelu ei lähtökohdiltaan ole kannanotto Helsingin joukkoliikennettä kohtaan, mutta on toki kiinnostavaa huomata, että yllättävän moni kokee palvelun tarpeelliseksi, tekijä kertoo.