Tuskin mikään otsikko tulisi koskaan enää painumaan mieleeni samalla tavalla kun se, minkä alla Turun Sanomissa kerrottiin vuoden 1990 jalkapallon MM-kisojen finaaliottelusta. Punakantisessa leikekirjassani se on tallella: ”Länsi-Saksasta väkisin mestari”.

Olin kymmenvuotiaan fanitytön tarmolla innostunut toden teolla jalkapallosta ja etenkin Argentiinan supertähdestä Diego Maradonasta, ja kun Diego Suuri hävityn finaalin jälkeen itki katkerasti Stadio Olimpicolla, menin minäkin vessaan tirauttamaan salassa muutaman kyyneleen.

Espanjan joukkue on iäkäs ja maalintekokin voi tuottaa ongelmia.

Noista 24 vuoden takaisista kisoista asti olen odottanut Albicelesten paluuta huipulle, ja joutunut kerta toisensa jälkeen pettymään. Edes itse Diego valmentajana ei riittänyt – no, siihen en tainnut uskoa itsekään. Nyt minusta kuitenkin tuntuu, että käynnistyneissä Brasilian MM-kisoissa olisi viimein raitapaitojen triumfin aika – ja mikäpä olisi makeampaa kuin voittaa arkkivihollinen Brasilia tämän kotikentällä? Ottelukaavio tämän unelmafinaalin mahdollistaisi, enää pitää pelata vain muut pelit pois alta.

Brasilian MM-kisat vaikuttavat ennakolta mukavan tasaisilta: paperilla mikään joukkue ei vaikuta täysin ylivertaiselta muihin nähden, ja yllätyksiä nähdään taatusti. Isäntämaa Brasilian joukkue on toki huikean laadukas, mutta kestääkö tähtien pää kotiyleisön paineet?

Muista ikisuosikeista viime kisojen kestomenestyjä Espanjan joukkue on iäkäs ja maalintekokin voi tuottaa ongelmia, sillä joukkueelta puuttuu selkeä ykköskärki. Saksa taas on raihnainen, Portugali yhden Ronaldon show ja paljon hypetetty Belgia – no, tuskinpa se nousee vielä sille tasolle, mitä äänekkäimmät gloryhunterit kailottavat.

ILMOITUS

Vuoden 1990 Italian kisoja on jälkikäteen moitittu tylsiksi, ja kisoissa tehtiinkin vähiten maaleja MM-kisojen historiassa. Argentiinakin eteni finaaliin asti lähinnä pitävän puolustuksensa ja erinomaisen maalivahdin Sergio Goycochean avulla: moni ottelu ratkesi vasta rangaistuslaukauksilla, eikä finaalissakaan pelitilannemaaleja nähty.

Moni muistaakin noiden kisojen positiivisimpana asiana Kamerunin joukkueen ja etenkin särmikkään Roger Millan, jonka tavaramerkki oli tanssia maalien jälkeen kulmalipun kanssa. Leikekirjastani löytyy aihetta käsittelevä pikku-uutinen, jossa kerrotaan kyseessä olleen kamerunilainen makossa-tanssi. Makossaa ketkutellaan yleensä eri sukupuolisen partnerin kanssa, mutta kun viheriöltä ei löytynyt kun härkäparin puolikkaita, joutui Milla turvautumaan varsin jäykänpuoleiseen kumppaniin.

Nyt käynnistyneiltä kisoiltakin toivoisi paitsi tasokkaita otteluita, myös kiehtovien futispersoonien esiinmarssia. Argentiinan Lionel Messillä on nyt näytön paikka: jo kolmansissa MM-kisoissaan pelaavan ”Kirpun” olisi viimein onnistuttava myös lopputurnauksessa saavuttaakseen lopullisen kiinnityksen historian suurten futaajien joukkoon.

Argentiinalaiset ovat metsästäneet Maradonan kunnian päivistä asti ”el nuevo Diegoa”, uutta Diegoa, mutta toistaiseksi korvaajaa ei ole löytynyt. Messi lienee kiistatta tähänastisista kandidaateista potentiaalisin, mutta arvokisamenestys uupuu. Jos valmentaja Alejandro Sabella saa tähdestään parhaat tehot irti, saatetaan Brasilian nurmilla nähdä lähiviikkoina varsinainen kirppusirkus.

Näistä kisoista en ole aikeissa pitää leikekirjaa (noh, Panini-tarra-albumi minulla on), vaan jo edellisistä EM-kisoista tuttuun tapaan suollan tiukasti asian vieressä pysyttelevät analyysini Kansan Uutisten Vasuri puhuu -blogiin. Kanssakolumnisti Jaakko Alavuotungin lisäksi tekstejä tuottavat lukuisat asiantuntijavieraat, ja ensimmäiset lohkoennakot, vieraskynät ja ennakkojutut ovat jo julki. Löydät blogin osoitteesta blogit.kansanuutiset.fi/vasuri-puhuu sekä lisäjorinat ja liveseurannat Twitteristä aihetunnisteella #vasuripuhuu.

Tokihan palloa potkitaan myös Suomessa, ja sunnuntaina pelataan tuttuun tapaan vakiokierros. Kansainvälistä makua riviin tuo mukana oleva Sveitsin ja Ecuadorin välinen MM-ottelu.

Keskiviikon kierroksella kolmoskohteen kotijoukkue SJK pieksi Mypan vieraissa, eikä ole syytä epäillä, etteikö voittoputki jatkuisi sunnuntaina. Vieraaksi saapuu niin ikään pirteästi edellisessä pelissään Klubia vastaan esiintynyt RoPS. Seinäjokiset ovat vahvistuneet tällä viikolla TPS:sta tutulla Wayne Brownilla, joka ehti esiintyä jo keskiviikkona varsin näkymättömästi. Seuraavassa pelissä laadukas keskikenttämies päässee jo paremmin peliin mukaan, mikä kallistaa vaa’an lopullisesti SJK:n puolelle.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 15.6. kello 15.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1, 2(1), X, 1(2), 1(X), 1, 2(1), 1, 1(2), 2, 2(1).