Lehtikuva/ Tatu Lertola

Akatemiaprofessori Martti Koskenniemi puuttui kovin sanoin tehokkuusmantraan Kultaranta-keskustelujen päätösistunnossa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijat ja yhteiskunnalliset vaikuttajat kokoontuivat keskustelemaan ajankohtaispolitiikasta Naantaliin presidentin kesähuvilalle Kultarantaan 8. – 9. kesäkuuta.

Oikeistovoittoinen konsensus säröili päätösistunnossa, kun professori Martti Koskenniemi kommentoi tiukkaan sävyyn Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajan Matti Apusen puheenvuoroa, jossa tämä veti käytyä paneelikeskustelua yhteen.

Paneeliin kuuluivat Apusen lisäksi Sampo-konsernin hallituksen jäsen Anne Brunila, kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri, toimittaja Saska Saarikoski, entinen valtiosihteeri Raimo Sailas, Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen.

”Eivät edusta omia arvojani”

– Yhteenvedossaan hän (Apunen, toim. huom.) löysi viidenlaisia arvoja käydyn keskustelun pohjalta. Nämä arvot eivät lainkaan edusta omiani ja uskoisin, että suurin osa suomalaisesta yhteiskunnasta, jota tässä yhtenä homogeenisena joukkona käsitellään, myös kokee nämä viisi näkökulmaa vaikeiksi, roimi Koskenniemi.

Apusen paneelikeskustelussa löytämät arvot olivat tehokkuus, säätelyn poisto, vahva johtajuus, asiantuntijapohjainen päätöksenteko sekä, Koskenniemen sanoin, ”hyveellisyys ymmärrettynä itsekseen pärjäämisenä”.

ILMOITUS

– Nämä viisi arvoa tulivat hyvin kirkkaasti esiin ja edustavat merkittävän suomalaisen kansanosan, varsinkin sen eliitin, arvomaailmaa.

Tasa-arvo on historiallinen arvo

– Jäi kuitenkin sellainen olo, että emmehän me voi tästä tilaisuudesta lähteä ottamatta esiin myös muunlaisia lähtökohtia, jotka suomalaisessa yhteiskunnassa ovat hyvin syvällä myös historiallisesti

Koskenniemen mukaan tällainen lähtökohta on muun muassa tasa-arvoon pyrkiminen, joka edellyttää jatkuvaa ponnistelua. Hän kyseenalaisti myös puheen nuorista oikeistolaisten arvojen edustajina viitaten itse nuorten kanssa käymiinsä keskusteluihin.

– En ole niinkään tavannut iloista yrittäjämieltä kuin olen tavannut solidaarisuutta, globaalia huolta, huolta niistä ongelmista, jotka jatkuvan kasvun ideologia on aiheuttanut. Näiden mainitsemieni viiden arvon joukossa ei juurikaan ole sellaista politiikkaa, joka toisi esiin näiden vaihtoehtoisten arvojen mukaista politiikkaa.

Kansalaiset ovatkin ongelma

Koskenniemi toivoi, että tulevaisuudessa keskusteltaisiin myös jatkuvan kasvun rajoista.

– Ehkä seuraavan kerran kun keskustelemme, keskustelemme myös maailmantilanteen meille asettamista edellytyksistä ja vaatimuksista, joiden avulla voimme elää solidaarisesti ja hyvässä maailmassa.

Myös teatteriohjaaja Susanna Kuparinen kritisoi paneelikeskustelussa esiinnousseita näkemyksiä, kuten että hyvinvointivaltion lakkauttamista kutsutaan sen pelastamiseksi ja ettei vaadittavia ”ikäviä ratkaisuja” yksilöidä.

– Lakkautetaanko me lastenhuolto ja nuorisotalot, heitetäänkö me mummot kadulle? Moitiskelisin panelisteja myös siitä, että tuntuu, että teille ongelma olemme me kansalaiset. Että meidät pitäisi vaihtaa, niin sitten homma lähtisi kulkemaan.

Kultaranta-keskustelujen päätösistunto Yle Areenassa http://areena.yle.fi/tv/2301087