Lehtikuva/ Seppo Samuli

Jo ennen julkaisuaan kohua herättäneen Kummolan kääntöpiiri -teoksen suurin ansio on siinä, että se on vakavasti otettava pyrkimys tuulettaa suomalaista urheilubisnestä.

Toimittaja Pentti Sainio todistelee laajaan taustatyöhön perustuvan, lähes 20 vuotta kestäneen tutkimustyönsä tuloksena konkreettisin esimerkein, miten urheilubisneksessä on suuresta maailmasta otettu oppi kantaa Suomessakin ”hedelmää2, mutta vain harvojen hyväksi.

Kirjassa käsitellään yrityksiä, kauppoja, kynnysrahoja, miljoonia, voittoja, tappioita ja hyvä veli -verkostoja.

Yksittäisiä todistuksia varsinaisista rikoksista Kummolan kääntöpiiri ei sisällä, mutta se pyrkii luomaan kokonaiskuvaa usein arveluttavista toimintamalleista, joilla muun muassa Jokerit-yritysrypästä on ylläpidetty.

Pienten piirien rahavirrat

Kirja piirtää kuvaa logiikasta, jossa varsinkin Jokerit-seuraa ja ehkä koko suomalaista jääkiekkomaailmaa on vuosien saatossa rakennettu ja johdettu, ja miten Kalervo Kummolan ja Harry Harkimon henkilökohtaiset intressit ovat olleet kytköksissä.

Entistä räikeämmin bisnekseksi muuttunut urheiluviihde on täällä varsinkin jääkiekossa pienten piirien peliä, jonka rahavirrat on erilaisia yhteisöverkkoja hyväksikäyttäen kätketty hämärin verkoin muiden saavuttamattomiin.

ILMOITUS

Kummolan ja Harkimon yhtiöiden toiminnasta kertovat paljastukset tuovat esille, miten valtion tukia on ollut mahdollista kanavoida eettisesti ja lainsäädännöllisesti arveluttavin keinoin. Voittoa tavoittelemattomista yritys- ja yhdistysryppäistä niillä on monimutkaisin keinovalikoimin tosiasiassa kasvatettu niiden takana olevien tahojen omaisuusmassoja. Tämä on ollut mahdollista, koska mitään todellista seurantaa ei ole olemassa.

Dokumentit löytyvät

Ajankohtainen teema kirjassa ovat yhteydet venäläiseen rikollisuuteen, sikäläisiin oligarkkeihin ja jopa valtion johtoon.

Tapahtumakuvaukset perustuvat tekijän mukaan ”vahvoihin” dokumentteihin. Niitä ei kuitenkaan ole kirjassa luetteloitu.

– Ne löytyvät tarvittaessa, vakuuttaa Pentti Sainio jättäen varovaisuussyistä kertomatta mistä.

Kirjassa kuvataan dokumenttiviittauksin muun muassa tapauksia, joissa päättäjät tekijän mukaan ovat kiistatta omistuksensa kautta hyötyneet päätöksistä, joissa jaetaan eri kautta yleishyödyllisten yhdistysten hankkimia verottomia varoja.

Yle peruutti haastattelun

Kirjaan kohdistui melkeinpä kohtuuton odotusarvo ennen muuta Kalervo Kummolan herkkähipiäisyyden vuoksi.

Kummola ja hänen johtamansa Jääkiekkoliitto hakivat kirjan julkaisulle, myymiselle ja jakelulle kieltoa hovioikeudesta käräjäoikeudessa kokemansa tappion jälkeen. Julkaisukiellon perusteluna olivat kunnianloukkaukset, joita hakijat katsoivat kirjan sisältävän.

Käräjäoikeuden huhtikuussa tekemän päätöksen mukaan Kummolan ja Jääkiekkoliiton vaatimuksen hyväksyminen olisi perustuslain vastaista ennakkosensuuria. Kysymys kunnianloukkauksesta tai muun rikoksen täyttymisestä ratkaistaan kirjan julkaisun jälkeen.

Sattuvasti tänään, julkaisupäivänä hovioikeus yhtyi päätöksessään käräjäoikeuden päätökseen.

– Julkaisukielto olisi ollut ennakkosensuuria ja räikeä loukkaus sananvapautta vastaan, katsoi tiedotustilaisuudessa Jaana Airaksinen Into Kustannuksen edustajana.

Airaksinen kertoi myös kirjan kulisseissa aiheutuneesta kovasta pelistä. Painostus on ollut kovaa. Kirjakauppoihin on hänen mukaansa oltu yhteydessä ja yritetty kaikin tavoin estää kirjan jakelu ja myynti.

Samasta tavoitteesta on kustantajan mielestä ollut kysymys siinä, että Yle peruutti ohjelmatiedoissa jo mainostetun Sainion haastattelun Aamu-tv:ssä.

Kummola: Höpölöpöä

Kalervo Kummola lyttää kirjan ja on leimannut sen höpölöpöksi. Hän ei ole suostunut ottamaan kantaa kirjassa esitettyihin taloudellisiin epäselvyyksiin. Kummola myös kieltää tietäneensä mitään mistään kirjakauppiaisiin kohdistetusti painostusyrityksistä.

Kummola ei vielä ottanut kantaa siihen, jatkaako hän prosessia.

Sainio arvioi, ettei hovioikeuden päätös riitä vastapuolelle.

– Olen varautunut jälkipeliin. Todennäköisesti poikittaista mailaa on tulossa eri suunnilta. Kummolalla, jääkiekkoliitolla ja Harkimolla on omat kanavansa.

Sainion mukaan hänellä ei ole mitään pelättävää.

– Pannaan tarvittaessa lisää dokumenttiaineistoa esiin. Kirja on rajattu katsaus valtavaan materiaaliin, jota on jäänyt käyttämättä paljon.