Lehtikuva/ Bas Czerwinski

Sosialistinen puolue etenemässä kolme prosenttiyksikköä. Geert Wildersin äärioikeisto romahti.

Eurovaalit ovat jo käynnissä, sillä Hollannissa ja Britanniassa vaalipäivä oli torstai. Vaalien viralliset tulokset julkistetaan vasta sunnuntaina, mutta Hollannin ovensuukyselyjen mukaan tulossa on jättiyllätys: äärioikeisto romahti ja Sosialistinen puolue voitti.

Eurovaaleissa on koko ajan puhuttu äärioikeiston tulossa olevasta suurvoitosta, mutta Ranskan Marine Le Penin kanssa yhteistä ryhmää kaavailevan Geert Wildersin Vapauspuolue kärsikin roiman tappion. Puolueen kannatus putosi 17:stä 12 prosenttiin ja se on jäämässä neljänneksi.

Wildersin puolue menettää kaksi nykyisestä viidestä paikastaan europarlamentissa.

Lisäpaikka vasemmistolle

GUE/NGL-ryhmässä istuva Sosialistinen puolue sen sijaan ottaa ison voiton ja lisää paikkamääränsä kahdesta kolmeen. SP:lle ennustetaan ovensuukyselyjen perusteella tasan 10 prosentin äänisaalista, kun se viimeksi sai 7,1.

Suurimmaksi voittajaksi ja Hollannin suurimmaksi puolueeksi eurovaaleissa on nousemassa Eurooppa-myönteinen liberaalipuolue D66, jonka kannatus nousee 11 prosentista 15,6:een. Se pudottaa kakkoseksi edellisten vaalien voittajan kristillisdemokraatit.

ILMOITUS

Häviäjiin kuuluvat myös sosialidemokraatit, jotka jäävät nyt Sosialistisen puolueen taakse 9,4 prosentin kannatuksella. Viime vaaleissa se sai 12 prosenttia äänistä.

Geert Wilders selitti tappiota sillä, että puolueen kannattajat jäivät vaalipäivänä kotiin.

Hollannin äänestysprosentti jäi 37:ään.

Britannian eurovaaleista ei ole julkaistu ovensuukyselyjä, mutta samaan aikaan pidetyissä paikallisvaaleissa itsenäisyyspuolue UKIP ja työväenpuolue Labour olivat saamassa runsaasti lisäpaikkoja konservatiivien ja liberaalidemokraattien kustannuksella.