”Tuo julkiseen keskusteluun puheenvuoroja naisten asemasta ja ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomessa ja Somaliassa.”

Naisasialiitto Unioni on nimittänyt vuoden 2014 Lyytiksi sairaanhoitaja, väitöskirjatutkija Fadumo Dayibin.

Naisasialiitto Unioni nimittää Vuoden Lyytin Unionin edesmenneen aktiivin ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pitkäaikaisen pääsihteerin Eeva-Liisa Tuomisen eli Lyytin muistoksi. Lyyti nimettiin nyt 16. kerran.

Perustelujen mukaan Dayib on yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka on tuonut julkiseen keskusteluun tärkeitä puheenvuoroja naisten asemasta ja ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomessa ja Somaliassa. Hän on nostanut esille muun muassa kysymyksiä tyttöjen sukupuolielinten silpomisesta, somalitaustaisten naisten asemasta Suomessa ja suomalaisessa terveydenhuollossa sekä yhteiskunnassamme voimistuvasta rasismista.

Dayibin kehutaan olevan periksiantamaton naisten oikeuksien puolustaja ja sillanrakentaja, joka vaikuttaa sekä somaliyhteisössä että valtaväestön parissa.

Fadumo Dayib vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun muun muassa bloginsa The TransNationalist (aiemmin Somali Womanhood) ja akateemisen tutkimuksensa kautta. Dayib on kertonut avoimesti kokemastaan rasismista ja sukupuolielinten silpomisesta – ei uhrina vaan selviytyjänä. Hänen väitöskirjansa tutkii YK:n naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevan päätöslauselman 1325 toteutumista Etelä- ja Keski-Somaliassa.

Fadumo Dayib valmistelee väitöskirjaansa Helsingin yliopistolla. Hän jatkaa opintojaan Harvard Kennedy Schoolin Edward S. Mason Fellows -hallintotieteen koulutusohjelmassa. Dayib työskenteli pitkään Unicefilla tehden työtä haavoittuvassa asemassa olevien nuorten tyttöjen aseman parantamiseksi muun muassa Liberiassa, Fidžillä ja Somaliassa.

Vuoden Lyyti palkitaan Naisasialiitto Unionin perinteisessä Hattujuhlassa Villa Salinissa Helsingin Lauttasaaressa 3.6.2014.