Tulin vajaa vuosi sitten tällä palstalla ryöpyttäneeksi täyslaidallisen naisten maajoukkueen ja sen päävalmentajan Andrée Jeglertzin niskaan. Syy tähän olivat tietenkin täysin vihkoon menneet EM-kisat. Nyt, kun Helmareiden MM-karsinnat ovat sujuneet moitteettomasti, lienee sopiva hetki antaa miehelle osittainen synninpäästö. Jeglerzin kaudella on nimittäin otettu monella nais- ja tyttöfutiksen sektorilla tuntuva askel eteenpäin.

Yksi syy tähän on koko naisfutiksen kentän läpäisevä systeemi: maajoukkueen pelitapaa ajetaan sisään jo juniorivaiheessa. Jeglertz toimii Palloliitossa paitsi A-maajoukkueen valmentajana myös nais- ja tyttöjalkapallon johtajana, joten kontaktit ovat kiinteät huipulta helmipöllönpoikasiin. Viime talven ja kevään aikana Jeglertz kiersi ahkerasti piirejä tarkoituksenaan tutustuttaa myös piiritason tyttöjoukkueita maajoukkueen pelifilosofiaan.

Ennen pestiään Suomessa Jeglertz ehti valmentaa useita vuosia Ruotsissa, jossa naisten jalkapallo on tunnetusti huimasti suositumpaa kuin meillä. Ruotsin kentiltä ammennetut opit onkin otettu käyttöön myös kotoisilla viheriöillä. Erityisesti mentaalipuoleen on satsattu, ja pari vuotta sitten tyttöjoukkueita varten luotiin henkisen valmennuksen työkalupakki. Maajoukkueen menestys on tuonut myös julkista näkyvyyttä, ja pikku hiljaa naisten pelit ovat alkaneet kiinnostaa yhä suurempaa osaa futiskansasta. Tehtävää on silti vielä paljon: Jeglertz kommentoi viime vuonna länsinaapurin Palloliiton svenskfotboll.se -sivustolle, miten nais- ja tyttöfutiksen matala arvostus näkyy Suomessa paitsi vähempänä mediahuomiona, myös esimerkiksi alhaisena asemana nokkimisjärjestyksessä treenivuoroja varattaessa.

Maajoukkueen fyysiseen harjoitteluun on myös panostettu aivan uudella tavalla, ja samat opit ovat käytössä myös junioreilla. Tämä onkin välttämätöntä: naisten jalkapallo kehittyy jatkuvasti huimin harppauksin paitsi entistä ammattimaisemmaksi, myös fyysisemmäksi. Luonnollisesti nuorten ikäluokkien valmennukseen tehdyt uudistukset alkavat kantaa hedelmää vasta vuosien päästä, joten annetaan Jeglertzille ja tiimilleen aikaa.

A-maajoukkue on toistaiseksi marssinut MM-karsinnoissa voitosta voittoon. Tämä toki on minimitavoite, sillä joukkueiden väliset erot ovat edelleenkin varsin suuret ja varmuudella kisoihin pääsevät vain lohkovoittajat. Käytännössä Suomen sijoitus tullee ratkeamaan vasta syyskuussa, karsinnan viimeisessä otteluparissa lohkon ennakkosuosikkia Ranskaa vastaan. Kisapaikka olisi naisten jalkapallolle erinomaista monella tasolla: arvo-ottelut tuovat näkyvyyttä, jonka on todettu lisäävän harrastajamääriä. Ja mitä useampi lahjakas tyttö lajin pariin hakeutuu, sitä parempaa menestystä on odotettavissa jatkossa. Lumipallo on vain saatava liikkeelle.

ILMOITUS

Viikon vakiokierros palloillaan Suomen ja Ruotsin kentillä sekä poikkeuksellisesti maanantaina. Vihjeiden antamiseen ennen lehden painoon menoa sisältyy siis jopa minun rivikseni poikkeuksellisen paljon epävarmuustekijöitä, ja etenkin perjantaina pelattavaa liigakierrosta kannattaa vilkuilla ns. sillä silmällä.

Yksi asia on kuitenkin varma: Klubi on nousussa. Mika Lehkosuon otettua vetovastuun joukkueen valmennuksesta stadilaisten verkkoon ei ole tehty yhtään maalia, ja kun peli on muuttunut muutenkin organisoidummaksi, voi Klubia pitää ennakkosuosikkina mitä tahansa kotimaista tiimiä vastaan – materiaaliltaanhan jengi on sarjassa ylivoimainen. Nyt vastaan Töölön viheriölle astelee lakeuksien ylpeys SJK, joka ei sekään ole pääsarjan nipuista heikoimpia. Nyt vastus vain taitaa olla liian kova, etenkin, kun perjantain Jaro-matsi painanee jaloissa. Kolmoskohteeseen siis varma ykkönen.

Jos helsinkiläiset ovat pikku hiljaa alkaneet täyttää heihin kohdistettuja odotuksia, samaa ei voi sanoa maarianhaminalaisista. MIFK oli joidenkin papereissa ennen kautta jopa Klubin kovin haastaja, mutta alkukauden perusteella nämä visiot ovat ryskyneet lepikkoon. Kovasti kehuttu hyökkäyskalusto on ollut valitettavan saamaton, ja esimerkiksi viime viikonloppuna SJK onnistui blokkaamaan ykköstykki Petteri Forsellin tehot täysin. Joukkue on kuitenkin ollut kotonaan varmempi kuin vieraissa, joten kierroksen kotipeli Lahtea vastaan on ennakolta mukavan ympäripyöreä. Mustien Kuhnureiden peli ei ole kaikilta osin vakuuttanut, vaikka sarjataulukossa joukkue majaileekin kärkipäässä. Vitoskohteessa ei siis kannata säästellä merkkejä.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 26.5. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2, 1, 1(x), 1(2), 2(x), 1, 1(x), 2, 1, 1, 2(1), 2(x).