Lehtikuva/ Markku Ulander

Syriza on suurin Kreikassa.

Taistelu europarlamentin kolmanneksi suurimman ryhmän paikasta tiivistyy loppusuoralla. Koko EU:ta koskevia vaaliennusteita tehnyt PollWatch saa viimeisessä analyysissään vasemmiston GUE/NGL:n ja liberaalien ALDE:n väliseksi eroksi enää kuusi paikkaa.

ALDE johtaa parlamenttipaikoin 59–53. Viime viikon ennusteesta GUE/NGL eteni yhden paikan ja ALDE menetti neljä.

EPP kasvattaa kaulaa

Parlamentin suurimmaksi ryhmäksi PollWatch nostaa entistä suuremmalla erolla konservatiivien EPP:n, joka nyt saisi 217 paikkaa eurodemarien jäädessä 201:een.

Viime vaaleihin verrattuna parlamenttiryhmistä suurin voitto on tulossa GUE/NGL:lle kun taas keskusta-oikeisto ja vihreät kärsivät suuria menetyksiä.

Kaikkein suurin voitto on tulossa ryhmälle ”muut”, josta ei tiedetä, millaisiin ryhmiin se jakaantuu. Äärioikeisto voi saada yhteensä yli sata paikkaa, mutta hajanaisena sen suurinkin ryhmä jäänee pienemmäksi kuin GUE/NGL.

ILMOITUS

Lisäpaikkoja kautta Euroopan

PollWatchin ennusteen mukaan GUE/NGL saa nykyiseen parlamenttiin verrattuna yhden lisäpaikan Belgiasta, Hollannista, Latviasta, Ruotsista ja Suomesta, ja kolme lisäpaikkaa Irlannista, Espanjasta ja Italiasta.

Kreikasta ryhmään on tulossa viisi lisäpaikkaa. Kreikassa Syrizalle ennustetaan kahdeksaa meppiä, kun konservatiivit jäävät kakkoseksi kuudella paikalla ja demarit saavat tyytyä kahteen.

PollWatchin mukaan muutokset europarlamentin kokoonpanossa tulevat olemaan dramaattisia, sillä ”maltilliseen keskustaan” lukeutuvien EPP:n, sosialistien ja liberaalien yhteinen paikkaluku putoaa 72 prosentista 65:een koko parlamentissa. Tämä tietää EPP:n ja sosialistiryhmän aiempaakin tiiviimpää yhteistyötä.