Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Komissaariksi haluava Heidi Hautala käänsi vihreiden EU-linjan.

Vihreiden eurovaaliehdokas Heidi Hautala ilmoittautui ehdokkaaksi EU-komissaarin paikkaan maanantaina.

– Kukapa kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse, hän sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Hän totesi myös, että Suomi alkaa olla oudossa seurassa, koska 20 vuoteen ei ole saatu päteviä naispuolisia komissaariehdokkaita

Hautala perusteli ehdokkuuttaan myös sillä, että Euroopan unioni olisi oikeudenmukaisempi, jos sen johtopaikoilla on tasapainoisesti naisia ja miehiä.

Hautalan kanssa aamu-tv:ssä olleet kokoomuksen Eija-Riitta Korhola ja RKP:n Christina Gestrin kannattivat sekä naisen että miehen asettamista Suomen komissaariehdokkaaksi.

ILMOITUS

”Heräsin ja nipistin itseäni”

Hautalalla on takanaan pitkä ura poliitikkona: Hän on ollut Vihreiden puheenjohtaja, Euroopan parlamentin jäsen, kansanedustaja ja ministeri. Hän on nyt ehdokkaana Euroopan parlamenttiin. Viimeksi hän jätti europarlamenttikautensa kesken, koska hänet pyydettiin pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitukseen ministeriksi. Hän päätyi kuitenkin eroamaan tehtävästä lokakuussa Arctic Shipping -kohun vuoksi. Hän muisti väärin tapahtumien kulun, joka liittyi yhtiön ohjeistamiseen siitä, että se luopuisi Greenpeacen mielenosoituksesta tehdystä rikosilmoituksesta. Jo aiemmin Hautala joutui ministerinä kohuihin.

Hautala kuitenkin luottaa kykyihinsä.

– Olen toistaiseksi ainoa suomalainen meppi, joka on ollut europarlamenttiryhmänsä puheenjohtaja, hän muistutti viime tiistaina Ulkopoliittisen instituutin eurovaalitilaisuudessa.

Samassa tilaisuudessa Hautala otti häpeilemättä kunnian myös esimerkiksi Vihreiden hyvinkin EU-kriittisen linjan muuttumisesta EU-myönteiseksi Suomen liityttyä Euroopan Unioniin vuonna 1995.

– Olin syypää siinä prosessissa. Minä vain eräänä aamuna heräsin ja nipistin itseäni ja totesin, että EU:n vastustajasta on nyt sitten peruuttamattomasti tullut EU-jäsenyyden kannattaja. Kyllä mä aiheutin kauhean kalabaliikin puolueen sisällä. Mä olin itse ollut johtava EU:n vastustaja, hän kertoi tapahtumien kulusta.

Hän kertoi kansanedustaja Osmo Soininvaaran vaikuttaneen vihreiden kantaan vahvasti.

– Osmo sanoi yksinkertaisen asian, joka ei ole koskaan lähtenyt päästäni, että kun markkinavoimat menevät yli kansallisten rajojen, niin politiikan pitää myös mennä.

Urpilaista ehdotettu

Myös SDP:n puheenjohtajaäänestyksen hävinnyttä valtiovarainministeri Jutta Urpilaista on ehdotettu Suomen komissaariehdokkaaksi. Ehdotuksen tekivät viime viikolla SDP:n eurovaaliehdokkaat, kansanedustaja Mia-Petra Kumpula-Natri ja toimittaja Timo Harakka. Ehdotuksella onkin spekuloitu laajalti sen jälkeen.

Suomen komissaari on perinteisesti valittu pääministeripuolueesta. Nyt se on kokoomus ja paikkaa on kaavailtu pääministerin ja kokoomuksen puheenjohtajan tehtävät kesäkuussa jättävälle Jyrki Kataiselle.

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund arvioi lauantaina, että jos Katainen kuitenkin nimitetään komission ulkopuoliseen EU:n huipputehtävään, komissaariehdokkaan tulisi olla nainen ja kokoomuksen ulkopuolelta.

– Säilyttääksemme uskottavuutemme tasa-arvoa edistävänä maana on tärkeää, että meillä on myös naisia ehdokkaina tärkeisiin kansainvälisiin tehtäviin, Haglund sanoi.

– Meillä on monta pätevää ja kokenutta suomalaista naispäättäjää, jotka sopisivat erinomaisesti komissaariksi, muun muassa Astrid Thors, Jutta Urpilainen ja Mari Kiviniemi.

Kahta ehdokasta vaaditaan

Naisen asettamisesta Suomen komissaariehdokkaaksi on puhuttu aiempienkin eurovaalien alla, ja Euroopan parlamenttikin on edellyttänyt kummankin sukupuolen ehdokasta. Suomessa muun muassa Tasa-arvoasiain neuvottelukunta TANE ehdotti syksyllä, että Suomi asettaisi ehdokkaan kummastakin sukupuolesta.

Nyt EU:n komissaareista naisia on 32 prosenttia eli yhdeksän 28:sta ja parlamentaarikoista 35 prosenttia. Äänestäjistä taas naisia on 52 prosenttia. Komissaarit valitaan toukokuussa käytävien europarlamenttivaalien jälkeen.

Euroopan parlamentti vaatii 2012 hyväksymässään päätöslauselmassaan, että kaikki EU:n jäsenvaltiot esittävät seuraavaan komissioon sekä mies- että naisehdokasta. Päätöslauselman mukaan komission puheenjohtajalla olisi näin aito mahdollisuus koota tasa-arvoinen Euroopan komissio. Aloitteen päätöslauselmasta teki suomalainen europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.).

Viime parlamenttivaalien jälkeen myös komission puheenjohtaja José Manuel Barroso pyysi jäsenmailta sekä mies- että naisehdokasta. Tuolloin Suomen hallitusta johtanut keskusta ei kuitenkaan löytänyt muita ehdokkaita kuin Olli Rehnin.