Länsi-Euroopassa asetta käyttävät vain valmistajayrityksen kotimaa Belgia sekä Luxemburg.

Suomen poliisi ilmoitti helmikuussa ottavansa käyttöön paineilmalla toimivan, puoliautomaattisen FN 303 -aseen. Aseet on suunniteltu lähinnä mellakantorjuntaan, mutta niitä käytetään myös karhujen ja hirvien karkotuksessa.

FN 303 on niin sanottu ”vähemmän tappava ase”. Se voi myös tappaa, joskin epätodennäköisemmin kuin niin sanottu kovilla ampuminen. Kuoleman tai vakavan vammautumisen riski on todennäköinen, jos ammus osuu päähän, niskaan tai kaulaan.

Eräs tällainen tapaus on, kun Bostonissa baseball-pelin jälkeisissä levottomuuksissa 2004 poliisi ampui vahingossa sivullista nuorta naista silmään. Nainen kuoli. Tapauksen jälkeen poliisi luopui FN 303 -aseista.

Kolmea tonnia kappale

Oheisella poliisin julkaisemalla tallenteella poliisitarkastaja Jussi Huhtela kertoo yhden aseen maksavan lisävarusteineen 2000–3000 euroa.

Aseet ovat parhaillaan koekäytössä. Ensimmäistä kertaa poliisi kantoi niitä vappuaattona 2014 Tampereella.

ILMOITUS

Muualla maailmassa FN 303 -aseita on käytössä Libyassa, Turkissa, Georgiassa, Bulgariassa, Singaporessa ja Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain armeija on käyttänyt FN 303 -aseita muun muassa muun muassa Irakissa.

Länsi-Euroopassa asetta käyttävät vain Belgia ja Luxemburg. Aseen toi markkinoille vuonna 2003 belgialainen asevalmistaja FN Herstal.

Tarkka vain 25 metriin

Aseessa käytettävät 18-milliset ammukset painavat 8,5 grammaa ja hajoavat kohteeseen osuessaan. Ne sisältävät pieniä hauleja ja niihin voidaan lisätä myös väriainetta ja OC-sumuttimissakin käytettyä kapsaisiinia.

Ammuksissa käytetty kapsaisiini on kuitenkin synteettistä ja vahvempaa kuin sumuttimissa käytetty. Sen vaikutus myös kestää pidempään.

Ammuksen lähtönopeus on suurin piirtein sama kuin värikuula-aseessa, mutta koska ammukset ovat huomattavasti painavampia, on myös teho toista luokkaa.

Aseen kantama on sata metriä. Poliisin mukaan ase on tarkka 70 metriin, mutta valmistajan mukaan 25 metriin. Todennäköisen osuman torsoon valmistaja lupaa 70 metriin asti.

Alun perin FN 303 on suunniteltu M16-rynnäkkökiväärin lisälaitteeksi. M16 on Yhdysvaltain armeijan yleisimpiä kivääreitä ja ollut käytössä Vietnamin sodasta asti.