Noora Ojala

Angeliki (Lina) Theodorou

Angeliki (Lina) Theodorou

Syntynyt Ateenassa 3.9.1989.

Valtiotieteen maisteri.

Opiskelee poliittista historiaa ja sosiologiaa, toimii lakimiesharjoittelussa oikeusistuimissa.

Syrizan nuorten keskuskomitean jäsen.

Harrastaa valokuvausta, kirjoja, elokuvia ja teatteria.

Kreikan Vasemmistonuorten tämän hetken suurin ja tärkein kamppailu on ehdottomasti antifasistinen toiminta, sanoo Lina Theodorou, Ateenan vasemmistonuorten pitkäaikainen aktiivi.

– Antifa on laaja liike, kuin sateenvarjo, jonka alle mahtuu paljon ihmisiä: vasemmistolaisia, anarkisteja ja järjestäytymättömiä ihmisiä, Lina Theodorou kuvaa.

Yhteistyön Antifan kanssa Vasemmistonuoret aloitti kuuluisan rap-artistin ja antifasistin Pavlos Fyssasin murhan aikoihin viime vuonna. Hänet tappoi fasistisen Kultainen aamunkoitto -puolueen jäsen. Ennen sitä oli toki jo antifasistista liikehdintää, mutta tuosta hetkestä lähtien toiminta levisi. Vasemmistonuoret ottaa osaa mielenosoituksiin ja marsseihin.

– Järjestimme myös keskustelutilaisuuksia yliopistoissa. Siellä keskustelivat antifasistisen liikkeen johtajat, opiskelijat ja opettajat, jotka puhuivat uusnatsien muodostamasta uhasta. Syrizan nuorisofestivaaleilla näytimme viime syksynä tämän uuden puolen toiminnastamme.

ILMOITUS

Työttömät nuoret
haasteena

Vasemmistonuorten toiminta on aina ollut Kreikassa laaja-alaista. Mitkä ovat antifasistisen toiminnan lisäksi tärkeimpiä kamppailuja?

– Verkostoituminen kouluihin – ei vain yliopistoihin, sillä ajattelemme, että on hyvin tärkeää luoda yhteyksiä myös peruskouluihin, alempiin asteisiin. Koska Kultainen aamunkoitto on tavalla tai toisella yhteyksissä kouluihin, yritämme me muodostaa sinne jonkinlaista vastavoimaa, Lina Theodorou perustelee.

– Sen lisäksi pidämme yhä yliopistoja yhtenä keskeisenä tekijänä maan nuorison organisoinnissa. Mutta intensiiviset ja rankat opiskeluohjelmat tekevät ihmisten aktivoinnista vaikeaa.

Toinen painopiste Vasemmistonuorille on työpaikat. Joillakin työpaikoilla on ammattiosastoja, jotka ovat hyvin järjestäytyneitä ja aktiivisia. Vasemmistonuoret toimii työpaikoilla muiden vasemmistolaisten kanssa.

– Nykyään monet ihmiset ovat epätyypillisissä työsuhteissa, osa-aikaisina tai pimeissä töissä. Esimerkiksi noin 60 prosenttia nuorista on työttömänä. Enemmän kuin puolet! Ennen työpaikoilta löytyi nuoria, ja heidän kanssaan saattoi aloittaa keskustelun. Nyt kun ei ole yliopistoa tai työpaikkaa, jossa tavata ihmisiä, puhua nuorille ja kannustaa heitä tekemään jotain, on tavoittaminen haasteellista, Theodorou harmittelee.

Vasemmistonuoret yrittävätkin nyt tavoittaa nuoria taiteen ja kulttuurin kautta. Vaihtoehtoisen kulttuurin, vasemmistolaisen hauskanpidon kautta, Theodorou miettii.

– Parempaa musiikkia, parempia elokuvia, näytelmiä. Yritämme kommunikoida nuorten kanssa taiteen kautta radikaaliin tapaan. Ajattelemme, että taiteet ja kulttuuri ovat suora kommunikointikeino.

Eri virtauksia
liikkeen sisällä

Kreikan Vasemmistonuoret ei enää ole Suomen vasemmistoliiton sisarpuolueen Synaspismoksen nuorisojärjestö vaan koko vasemmistolaisen laajan koalition, Syrizan, nuorisotoiminnasta vastaava järjestö.

– Pidimme kokouksen joulukuussa. Se oli ensimmäinen virallinen toimintamme Syrizan nuorina, koska sitä ennen olimme ikään kuin muiden yhdistysten muodostama yhteenliittymä. Joulukuussa kokoonnuimme ensimmäistä kertaa muodostaaksemme yhteisen organisaation ja pitääksemme vaalit. Meillä oli siellä edustajia kaikkialta Kreikasta, noin 700, Lina Theodorou iloitsee.

– Joulukuun kokous ei vielä ollut perustamiskokous. Idea oli, että ennen varsinaista perustamiskokousta muodostamme toimintatavat, teemme viralliset paperit ja päätämme ne perusideat, joihin taistelumme perustuu. Mutta valitsimme jo elimet ja keskusneuvoston.

Koska edustajilla oli ideologisia eroavaisuuksia, kokouksessa muodostettiin ryhmiä Syrizan nuorten sisälle, jotta he voivat puhua erilaisista mielenkiinnon kohteistaan.

– Eurovastaiset, antiautoritääriset ihmiset, antifasistit, ihmiset, jotka auttavat työssäkäyviä äitejä, esimerkiksi. Ikään kuin eri virtauksia saman liikkeen sisällä. Emme ole vielä päässeet tavoitteeseemme, koska puheenjohtajaa ei vielä ole valittu, sillä kukaan ei saanut enemmistöä.

Feministinen ryhmä
uutta toiminnassa

Noin puolitoista vuotta sitten Kreikan Vasemmistonuoret loi feministisen ryhmän. Nimeksi valikoitui Syrizan nuorten feminismi- ja LGBT-ryhmä. He kokoontuvat ja keskustelevat feminismin saran asioista, puhuvat toiminnasta ja teoista feminismin hyväksi.

– Feministinen toiminta ei ole uutta, se oli vain ennen tosi pienen porukan kiinnostuksen kohde. Mutta sittemmin meitä on enemmän. Jos viisi vuotta sitten aktivisteja oli nolla, on nyt 25. Yritämme tuoda feministisiä aiheita tunnetuksi Syrizan nuorissa, ja korostaa sen näkökohdan tärkeyttä, sillä Kreikassa feministinen liike on hyvin heikko, Lina Theodorou pahoittelee.

Kreikan yhteiskunta on hänen mukaansa hyvin kiinnittynyt patriarkaattiin. Tästä johtuen tasapaino perheissä miesten ja naisten välillä ei ole hyvä. Sosiaaliturva ja etuudet eivät ole tasa-arvoisia sukupuolten välillä.

– Monien vasemmistolaisten mielestä feminismi ei ole niin tärkeää, ja heillä on usein tällainen ortodoksikommunistinen näkemys, että kun proletariaatti saa vallan, kaikki muut asiat ratkeavat kuin automaattisesti. Feminismikin on heistä vähemmän tärkeä kamppailu.

– Synaspismoksessa ja Syrizassa emme ole niin absoluuttisia, mutta kukaan ei silti aiemmin tehnyt mitään. Tuomme esiin tovereillemme, että feminismi on todella tärkeää. Mutta vain he, jotka toimivat jo ennen asian puolesta, myös tekevät jotain!

Angeliki (Lina) Theodorou

Angeliki (Lina) Theodorou

Syntynyt Ateenassa 3.9.1989.

Valtiotieteen maisteri.

Opiskelee poliittista historiaa ja sosiologiaa, toimii lakimiesharjoittelussa oikeusistuimissa.

Syrizan nuorten keskuskomitean jäsen.

Harrastaa valokuvausta, kirjoja, elokuvia ja teatteria.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!