Tiedätkö staalon? Se on saamelaisen mytologian ilkeä haltija, joka syö lapsia ja imee ihmiseltä aivot päästä, jos sille päälle sattuu. Suurin piirtein samanlaiseksi valtamedia kuvailee anarkistin.

Tällainen viholliskuva on suureksi avuksi, kun pitää perustella esimerkiksi massiivinen joukkojenhallintaharjoitus oikeilla ihmisillä. Samalla valtaapitävät avuliaasti kertoivat, mikä heidän toimintaansa eniten uhkaa.

Kun ihmisiä sorretaan, ihmiset ennen pitkää suuttuvat.

Vappuna poliisi hajotti kulkueet ainakin Phnom Penhissa, Istanbulissa ja Helsingissä. Suomessa poliisi otti kiinni vähemmän ihmisiä kuin Turkissa, mutta enemmän kuin Kambodžassa.

Vääränväriset liput kerättiin kovaotteisesti pois ja osaa ihmisistä estettiin osallistumasta vappukulkueeseen. Tätä perusteltiin sillä, että suurin osa blokatuista oli anarkisteja.

Harmi, että tämä sopi osalle niistä, joiden perusoikeuksiin ei tällä kertaa koskettu. Ajatusrikollisten lista ei kuitenkaan vuorenvarmasti lopu anarkisteihin, kun sitä on kerran alettu pitää. Yhtä varmasti seuraavana listalla eivät ole uusliberalistit.

ILMOITUS

Ei siitä niin kauan ole, kun Suomessa mielipiteistä rankaistiin rankimman kautta. Lakeja muutettiin näihin tarkoituksiin sopiviksi.

Samoja kaikuja kuuluu yhäkin. Milloin kenellekin huudetaan kuorossa kuritushuonetta. Moni vaihtaisi mielihyvin vapautensa siihen, että saisi tyrannin selän takaa katsella kanssaihmisen ottavan turpaansa.

Se, jos joku, on keskenkasvuista. Odottaa isällistä linjausta – poliisilta, presidentiltä, keneltä tahansa auktoriteetilta – siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Lainvalvojaa syvästi kunnioittava suomalainen unohtaa, että hänen rakastamansa lait on säätänyt hänen vihaamansa kansanedustaja. Eivät ne taivaasta tippuneet kuin kymmenen käskyä Moosekselle.

Tässä suhteessa olemme ilmeisesti tyhmentyneet. Lönnrotin kokoamissa Suomen kansan muinaisissa loitsurunoissa (1880) vielä tiedettiin, että oikeuslaitoksen pystytti itse perkele ”herroille herukkeheksi, häviöksi köyhän kansan”.

Kun ihmisiä sorretaan, ihmiset ennen pitkää suuttuvat. Sorrosta hyötyjiä turvaamaan tarvitaan valtion väkivaltakoneisto. Koska tämä kuulostaa ikävältä, tarvitaan myös peitesyy.

Nyt se oli astalo. Meni sinne lippukeppien lisäksi tiemmä joku onkivapakin ja sille tielleen jäi.

Mitä kovempi politiikka, sitä kovempi poliisi. Vapun näytös oli harjoittelua tulevaisuutta varten.

Kotitehtävä 1: Missä vappu sai alkunsa ja miten? (Vinkki: Neuvostoliitto ei liity asiaan mitenkään.)

Kotitehtävä 2: Miten Ben Zyskowiczin ehdotus vankien ihmisoikeuksien poistamisesta liittyy kolumnin aiheeseen?