Lehtikuva/ Dmitry Serebryakov

Vasemmistoliitto on pyytänyt Euroopan vasemmistopuoluetta poistamaan kiistellyn Ukraina-kannanoton nettisivuiltaan.

Vasemmistoliitto ei ole hyväksynyt eikä allekirjoittanut Euroopan vasemmistopuolueen (EL) kohua herättänyttä kannanottoa Ukrainan tilanteesta. Kannanotossa muun muassa väitetään Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen ajavan Ukrainaan natsihallintoa.

Vasemmistoliittoa EL:n hallituksessa edustava Saila Ruuth sanoo, ettei Odessan tapahtumien jälkeen lauantaina julkaistua kannanottoa ole käsitelty EL:n päättävissä elimissä.

Ruuth kertoo, että Vasemmistoliitto on pyytänyt Euroopan vasemmistopuoluetta poistamaan kannanoton nettisivuiltaan. Myös ainakin EL:n hallituksen portugalilainen varapuheenjohtaja sekä Luxemburgin déi Lénk -puolue ovat sanoutuneet irti kannanotosta.

Vasemmistoliitto tuomitsee kaikkien osapuolten kaiken väkivallan.

Myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on irtisanoutunut kannanotosta twitter-tilillään.

Ruuth sanoo, että Vasemmistoliitto selvittää kannanoton alkuperää ja sitä, miksi se on julkaistu vastoin normaalia käsittelymenettelyä.

ILMOITUS

Ruuth arvelee, että kannanotto on syntynyt yksittäisen hallituksen jäsenen toimesta.

Vastoin menettelytapoja

Ruuthin mukaan Vasemmistoliitto ei voi hyväksyä kannanoton yksipuolisuutta.

– Vasemmistoliitto on maaliskuun lopussa antanut oman kannanottonsa, jossa tuomitaan kaikkien osapuolten kaikki väkivalta, ihmisoikeusloukkaukset ja sotilaallinen uhkailu, sanoo Ruuth.

– Äärimmäisen kaukana meidän kannastamme on EL:n kannanoton analyysi, jossa imperialistinen USA ja imperialistinen EU ovat kaiken takana ja Venäjä on pelkkä uhri.

Ruuth huomauttaa, että EL toimii konsensus-periaatteella ja kaikkien pitää pystyä sitoutumaan sen kantoihin.

Ruuth kertoo, että EL:n puheenjohtajisto voi ottaa nopealla menettelyllä kantaa, jos kyseessä on niin kiireellinen asia, ettei kaikilta hallituksen jäseniltä ehditä kysyä.

– Mutta silloin pitää asian olla sellainen, jossa voidaan luottaa siihen, että konsensus on olemassa.

Ruuth sanoo, ettei nyt hallituksen jäseniltä kysytty mitään, eivätkä hän tai toinen Vasemmistoliiton edustaja Jussi Saramo ole voineet sanoa kannanotosta mitään, ennen kuin se oli jo julkistettu.

– Tilanne Ukrainassa on kuitenkin äärimmäisen vaikea ja on ylipäätään vaikea saada sieltä luotettavaa tietoa.

”Ukrainan natsivaltio”

EL:n nettisivuilla lauantaina julkaistun kannanoton mukaan ”olemme todistamassa USA:n ja EU:n suojeleman natsivaltion syntyä Ukrainassa”.

Kannanoton mukaan perjantain lähes 50 ihmisuhria vaatineet konfliktit Odessa ja muualla itäisessä Ukrainassa ”osoittavat Kiovan ohjauksessa toimivien natsiryhmien toimivan esitaistelijoina”.

”Ukrainan yhteiskunnan jakautumiseen vaikuttaa USA:n ja EU:n halu käydä Venäjää vastaan kaikilla keinoilla sen eristämiseksi kylmän sodan palauttamisen tyylillä”, lausuu kannanotto.

”Sata vuotta Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Euroopan ei pidä leikkiä tulella vaan päinvastoin edistää diplomaattisia ja rauhanomaisia ratkaisuja. EL tuomitsee EU:n asenteen tässä konfliktissa sekä Kiovan brutaalin toiminnan ja kehottaa kaikkia osapuolia selvittämään erimielisyydet YK:n periaatteiden mukaisen vuoropuhelun avulla”, todetaan kannanotossa lopuksi.

19.02 korjattu Saksan Die Linke Luxemburgin déi Lénk -puolueeksi.