Lehtikuva/ Anatolii Stepanov

BBC:n raportin mukaan Odessan kymmeniä ihmishenkiä vaatinut palo ei näytä suunnitellulta provokaatiolta, mutta se kertoo, miten viha voi riistäytyä kohtalokkaasti käsistä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC on rekonstruoinut nettisivuillaan tapahtumaketjun, joka viime perjantaina johti 38 ihmisen kuolemaan Odessan ammattiliittojen talossa Ukrainassa.

Lähtölaukauksena tapahtumille oli jalkapallo-ottelu, jossa vastakkain olivat paikallinen Tšornomorets ja Harkovan Metalist. Kummankin joukkueen kovan linjan kannattajat eli ”ultrat” olivat sopineet järjestävänsä ennen peliä yhteisen marssin Ukrainan yhtenäisyyden tueksi.

Marssijat kokoontuivat klo 14 Katedraaliaukiolle. Mukana oli veteraaneja Kiovan Maidanin aukiolta eli ”Maidanin itsepuolustusjoukkoja” sekä äärioikeistolaisen Oikean sektorin jäseniä, joista osa oli ollut myös maidanilaisia. Osa väestä oli BBC:n mukaan muita jalkapallofaneja.

”Väkijoukko huusi ’Kuole’, kun ihmisiä hyppäsi ikkunoista.”

Wikipedian mukaan joukko huusi iskulauseita Ukrainan puolesta ja lauloi Vladimir Putinin vastaisia lauluja. He olivat sosiaalisesta mediasta saamiensa tietojen perusteella varautuneet yhteenottoihin venäjänmielisten kanssa.

Yhteenotto

BBC:n haastattelema Bogdan oli mukana marssilla. Hän sanoi, että kypäriin pukeutuneet venäjänmieliset alkoivat hakata marssijoita pesäpallomailoilla.

ILMOITUS

Toinen silminnäkijä Sergei taas sanoi, etteivät osapuolet olleet suoraan toistensa kimpussa, vaan lähinnä heittelivät katukiviä.

Joidenkin silminnäkijöiden mukaan molemmilla puolilla oli hyvin varustautuneita tappelijoita, joilla oli metallitankoja, mailoja ja ilmapistooleita sekä kypärät, kilvet ja rintapanssarit.

Useat kertoivat myös nähneensä viereisen ostoskeskuksen katolla pistooleilla ampuneita ja polttopulloja heitelleitä henkilöitä.

Sergein mukaan tappelu aaltoili edestakaisin suunnilleen vartin, kunnes venäjänmieliset alkoivat perääntyä.

Teltat tuleen

Myöhemmin iltapäivällä ukrainanmieliset suuntasivat venäjänmielisten telttaleiriin Kulikovo Poljen aukiolle. Wikipedian mukaan ukrainanmieliset kokosivat sosiaalisessa mediassa paikalle lisää joukkoja.

Sergein saavuttua paikalle teltat olivat tulessa ja leiriläiset alkoivat paeta ammattiliittojen talon sisäänkäyntiä kohti.

Myös Wikipedian mukaan venäjänmieliset tunkeutuivat taloon suojaa hakeakseen. Paikalla oli kolmisensataa venäjänmielistä ja useita tuhansia ukrainanmielisiä.

Televisiokuvat vahvistavat kertomuksia, joiden mukaan molemmat osapuolet heittelivät polttopulloja.

Tulipalo

Itse tulipalon alkaminen on luonnollisesti kiistellyin kysymys. Suurin yksimielisyys on siitä, että palo alkoi neljännestä kerroksesta.

BBC:n ja esimerkiksi Kyiv Postin mukaan ukrainanmieliset heittelivät polttopulloja muun muassa tämän kerroksen ikkunoihin.

Sergei taas kertoi BBC:lle nähneensä, että joku sisällä olleista yritti heittää polttopullon yhdestä suljetusta neljännen kerroksen ikkunasta. Se ei mennyt lasista läpi, vaan syttyi sisällä huoneessa.

Ukrainan sisäministeriön mukaan rakennuksen sisältä ei löydetty ampuma-aseita, mutta katolla olleet venäjänmieliset ammuskelivat alas kadulle. Sisäministeriön mukaan he myös sytyttivät tulipalon vahingossa polttopullolla.

Useiden venäläisviestimien mukaan ukrainanmieliset sytyttivät tulipalon tarkoituksellisesti.

Lynkkaamista

Useiden lähteiden mukaan tulipalo ei suinkaan johtanut yhteisiin pelastusyrityksiin.

Russia Today esitti videon, jossa luodinkestävään liiviin pukeutunut mies ampui kohti palavassa rakennuksessa olleita ihmisiä. Saman tv-kanavan haastattelema eloonjäänyt kertoi, että väkijoukko hyökkäsi rakennuksesta ulos päässeiden kimppuun.

Samanlaisen käsityksen tapahtumien kulusta esitti BBC:n nimettömänä haastattelema amerikkalainen toimittaja. Hänen mukaansa kyse oli ”silkasta, yksinkertaisesta lynkkaamisesta”.

Sama toimittaja kuuli osan väkijoukosta huutavan ”Kuole”, kun ihmisiä putosi tai hyppäsi palavasta rakennuksesta.

Selvitys

Monien silminnäkijöiden mukaan poliisi oli hyvin passiivinen kaikissa tapahtumien vaiheissa.

Useiden lähteiden vertailu antaa viitteitä tapausten kulusta, mutta lopullinen totuus se ei vielä ole. Sellaisen voi saada vain perusteellisen, riippumattoman tutkimuksen avulla.

Esimerkiksi Euroopan unioni on vaatinut Odessan tapahtumien kunnollista selvittämistä. Toivottavasti se pitää kiinni vaatimuksestaan ja siitä, että selvitys on puolueeton.