Jussi Joentausta

Linda-Maria Roine sanoo, että rasismi on suomalaisen koulun rakenteissa.

Räppäri Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine puhuu tiukkaan sävyyn koulusta. Rasismi on suomalaisen koulun rakenteissa.

– On porukkaa, jolle opettaja on tehnyt selväksi, että sua ei täällä tarvita. Mulla on paljon tuttuja, jotka eivät ole käyneet ala-astettakaan loppuun. Ne narkkaa Itiksessä, Roine sanoo .

Sama kuvio toistuu Steinerkoulussa, jota Roine kävi, ja Itä-Helsingin kouluissa.

Mullekin on sanottu ala-asteelta lähtien, että sä et osaa mitään, et opi mitään ja olet omituinen.

– Pitää olla tietty toimeentulotaso ja perhetausta. Ei tunnisteta edes sitä, että joku ei ymmärrä, mitä opettaja puhuu, tai että jonkun vanhemmat eivät ole käyneet päivääkään koulua, hän sanoo.

– Suomessa ei toteudu tasa-arvo. Se ei toteudu yhteiskuntaluokkien välillä, ei toteudu sukupuolten välillä, ei seksuaalivähemmistöjen ja heteronormatiivista kulttuuria vaalivien välillä.

ILMOITUS

Ihmisiä nitistetään

Roine uskoo, että ihmisiä yritetään nitistää.

– Mullekin on sanottu ala-asteelta lähtien, että sä et osaa mitään, et opi mitään ja olet omituinen.

Hänellä on todettu keskittymishäiriö.

– Kukaan ei kuitenkaan ollut kiinnostunut siitä siinä mielessä, että olisi haluttu auttaa. Koulussa pitää kaikkien oppia samat asiat samassa järjestyksessä. Jos ei opi, ei voi mitään, on heikompaa ainesta. Sulle ei ole mitään käyttöä.

Roine ajautui Itäkeskuksen päihdepiireihin. Hän tajusi aika pian narkkaamisen ja heilumisen lomassa, että kyse ei ole vain joukosta yksittäistapauksia.

– Tajusin, että jotain täytyy olla pielessä, kun noin iso määrä ihmisiä hengaa samassa paikassa tekemättä mitään ja kaikki kertoo samoja kokemuksia eikä porukka ole nähnyt muuta mallia kuin sen, että eletään sosiaaliturvan varassa. Ei siitä lähdetä kouluttautumaan vaikka lääkäriksi.

Politiikkaan

Raitistunut Roine haluaa politiikkaan. Hän on Vasemmistonuorten ja vasemmistoliiton jäsen ja räppää vasemmistoliiton Li Anderssonin eurovaalikampanjassa.

– Voisin asettua johonkin ehdolle. Kai mun olisi pakko, jos haluan vaikuttaa, hän sanoo.

Roineen riimit eivät ole helppoja.

– Joo, ei ole Cheekiä, hän hymähtää.

Sen sijaan on hyväksikäyttöä, väkivaltaa, Itä-Helsinkiä, huumeita. Roineen tavallista entistä elämää.

– Surullisinta on nähdä steissillä kamapäissään entisten kavereiden pikkusiskoja ja veljiä, jotka silloin kävivät kiltisti koulua, hän sanoo.

Nuorimmat porukoissa ovat 11-vuotiaita.

– 13-vuotiaat vetää suoneen.

Linda-Maria Roineen laajempi haastattelu on 30.4. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Lehden näköisversio löytyy myös Lehtiluukusta.