Jussi Joentausta

Järjestäjät halusivat anarkistit kulkueen perälle, poliisi ei päästänyt anarkisteja osallistumaan ollenkaan.

Vappupäivä Helsingissä ei sujunut aivan tavalliseen tapaan. Rautatientorille perinteistä vappukulkuetta odottamaan oli kokoontunut noin 4000 ihmistä, kun poliisi saartoi osan heistä estäen ihmisiä näin osallistumasta kulkueeseen.

Yksittäinen mellakkapoliisi oli kertonut rautatieasemalle saapuneelle naiselle hyvissä ajoin ennen marssin alkua, ettei aukiolle kannata mennä lasten kanssa, koska anarkistit tullaan blokkaamaan marssilta. Osallistujien arvioiden mukaan poliiseja oli enimmillään paikalla 100–200.

Ennen saartoa tilanne oli rauhallinen. Saarretuiksi joutui 50–100 ihmistä, mutta ryhmittymä saarron liepeillä kasvoi 200–300 henkilöön saarron jatkuessa.

Mustat liput takavarikoitiin

Saarrettuaan anarkisteja ja muita osallistujia poliisi teki kymmenkunta väkivaltaista kiinniottoa vieden osallistujilta lippuja. Suurin osa saarretuista ei ollut naamioituneita eikä kaikilla kiinniotetuilla ollut lippuja. Kiinniotetut saivat sakkoja.

Poliisi ei perustellut rauhallisesti käyttäytyneiden ihmisten kiinniottoja muuten kuin tiedotteessaan ”turvallisuudella”. Mustien lippujen viemistä poliisi perusteli väittäen niiden olevan naamioituja lyömäaseita.

ILMOITUS

Vappumarssille anarkistien blokissa osallistunut henkilö kertoi poliisin hyökkäysten saartorenkaaseen olleen ”tylynnäköisiä” ja sattumanvaraisia.

– Pääsin itse luikahtamaan pois, kun huomasin poliisien järjestäytyvän. Vaikutti siltä, että kyseessä on jonkinlainen harjoitus. Poliisit hyökkäsivät erilaisissa muodostelmissa renkaan sisälle.

Osallistujan mukaan mellakkavarusteisten poliisien tekemiä kiinniottoja oli vaikeaa estää, vaikka sitä yritettiin.

”Harjoittelevat oikeilla ihmisillä”

– Tämä oli ensimmäinen vappumarssini. Paikalle tullessani en oikein tiennyt, mitä odottaa. Kun bussini kääntyi Rautatientorille, siellä oli todella paljon poliisiautoja ja mietin, onkohan tämä aina tällaista, kertoo marssille osallistunut sarjakuvataiteilija Johanna Rojola.

– Oletin, että kun letka lähtee liikkeelle, pääsemme sen perään. Siinä oli anarkisteja ja kaikkea sekalaista sakkia, johon itsekin sitten lukeuduin. Olin ARX:n antirasistisessa feministisessä blokissa, johon halusin osallistua. Siellä oli myös paljon lapsia mukana.

Piirityksen myötä kävi selväksi, että liikkeelle ei olla lähdössä.

– Osa omistakin kavereistani oli siellä sisällä. Katselimme, että nyt ei näytä hyvältä, mitä tässä oikein tapahtuu. Pahin oli kuitenkin vasta tulossa. Tyypit oli sumputettu ja mietittiin, mitä pitäisi tehdä. Tilanne alkoi muuttua tosi pelottavaksi ja lapset varsinkin pelätä, poliisin blokki oli tosi tiukka. Tuli sellainen olo, että onko tämä joku koulutusjuttu, että harjoittelevat oikeilla ihmisillä.

”Pää iskeytyi kiveykseen”

Yhtäkkiä poliisit alkoivat tehdä rynnäköitä saarrettuun joukkoon.

– Se oli ihan törkeää, ei ollut edes provosointia. Ihan riittävän läheltä näin, kun yhden kaverin pää iskeytyi kiveykseen kiinniotossa. Minä tunsin oloni provosoituneeksi, vaikka olen keski-ikäinen perheenäiti. Ei voi olla niin, että toiset saavat esittää mielipiteitään ja toiset eivät, varsinkin kun vapulla on anarkistiset juuret.

Rojolan käsityksen mukaan blokkaamisella pyrittiin luomaan jakolinjoja marssijoiden keskuuteen ja myös onnistuttiin siinä.

– Meidät päästettiin liikkelle kolme varttia muiden jälkeen. Oli tosi juhlallinen olo, kun tultiin Hakaniemeen ja ohjelma oli jo ohi.

Järjestäjien toiveesta hännille

Kulkueen järjestäytyessä anarkistit ryhmittyivät sen keskelle, mutta marssin viralliset järjestäjät komensivat heidät kulkueen perälle.

– Ne tunkivat siihen keskelle ja alkoivat naamioitumaan. Kun tilanne havaittiin, että tällainen veijarilauma siellä on, niin häädettiin heidät aivan hännille. Järjestyksenvalvojamme hienovaraisesti kävivät siirtämässä heidät, kertoo SAK:n pääkaupunkiseudun paikallisjärjestön puheenjohtaja Simo Utriainen.

Marssille osallistunut nainen puolestaan kuvaili järjestyksenvalvojien käskyjä ”tylyiksi”. Utriaisen mukaan oli sovittu, että anarkistien paikka on kulkueen perässä.

– Naamioituminen osoittaa mahdollisuutta väkivaltaan ja sekasortoon siinä keskellä.

Aiempina vuosina vappumarssit ovat sujuneet rauhallisesti. Anarkistit ovat osallistuneet vappumarssille vuosikymmenien ajan.

”Mukanaolo harkittava uusiksi”

– Virkavalta otti tilanteen aika vakavasti aiempiin tilanteisiin peilaten. Meidän täytyy nyt harkita koko anarkistien mukanaolo marssilla kokonaisuudessaan uusiksi, haluamme ihan työväen ja rauhan juhlana pitää sitä.

Utriaisen mukaan päätös ohjeistaa virkavaltaa siirtämään anarkistit kulkueen perälle oli järjestäjien yhteinen.

– Ollaan ihan aktiivista yhteydenpitoa pidetty, yhteisellä päätöksellä ilmoitettiin virkavallalle.

Helsingin vappumarssia järjestävät SAK:n pääkaupunkiseudun paikallisjärjestö, TUL:n Suur-Helsingin piiri, Helsingin Sosialidemokraatit ja Helsingin Vasemmistoliitto. Järjestelyissä ovat mukana myös Helsingin Demarinuoret ja Etelä-Suomen Vasemmistonuoret.

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret on kritisoinut poliisin toimia ja vaatinut niistä selvitystä. Myös Sitoutumaton vasemmisto, joka ei ole järjestävä taho, on tuominnut vappumarssin hajottamisen.

Videoita piiritystilanteesta:

Video 1

Video 2

Video 3

Video 4