all over press

Tampereen yliopistolla on parhaillaan käynnissä Marx 2010-luvulla -kurssi, joka keskittyy erityisesti Marxin antiin tämän päivän yhteiskuntatieteille ja filosofialle.

Globaali työväenluokka kasvaa, kun esimerkiksi Aasian maiden väestö yhä siirtyy maataloudesta teollisuuden palvelukseen. Kapitalismi on yhteiskunnallisesti merkittävä tutkimuskohde, koska sen vaikutukset näkyvät kaikkialla. Karl Marx alleviivasi armottomasti ja ensimmäisenä kapitalistisen talousjärjestelmän haavoittuvuutta, joka on vuonna 2008 alkaneen uusimman kriisin vuoksi jäänyt pinnalle.

Tampereen yliopiston vararehtori, sosiologian professori Harri Melin on Marx 2010-luvulla –kurssin vastaava opettaja. Melinin mielestä Marx on lyömätön kapitalismin analysoija. Melin näkee Marxin nimenomaan kapitalistisen talousjärjestelmän tutkijana.

Kapitalismista voidaan nyt puhua Melinin mielestä ilman poliittista kiihkoa vallitsevana olosuhteena, jota pitää tutkia. Kapitalismin tutkimukselle on tarvetta ja mahdollisuus.

Maailma proletarisoituu nyt

Marxin tutkimuskohteet ovat Harri Melinin mielestä hyvin ajankohtaisia. Maailma on proletarisoitumassa vasta nyt, kun globaali työväenluokka kasvaa. Palkkatyö on muuttunut hyvin vähän Marxin ajoista, ja Melin näkee palkkatyösuhteen tutkimuksen hyvin olennaisena aiheena tänä päivänä.

– Palkkatyön tutkimisessa on poweria, siinä on todellista valtaa, hän sanoo.

ILMOITUS

Marxia on usein luettu ja kritisoitu taloustieteilijänä ja syytetty ekonomisesta determinismistä eli talouden käsittämisestä yhteiskunnallisen kehityksen määrääjänä. Marx oli myös yhteiskuntatieteilijä, joka vastoin nykyisen valtataloustieteen oppeja otti huomioon yhteiskunnallisia jatkumoita. Pääoma ei ole yksinomaan taloustieteellinen teos, ja sen lukeminen ja kritisoiminen sellaisena on usein toistettu virhe.

Melinin mielestä Marxin syyttäminen ekonomisesta determinismistä on väärin ja tarkoitushakuista. Marx haluttiin leimata epätieteelliseksi reaalisosialismin aiheuttaman ylipolitisoitumisen vuoksi.

– En löydä mitään pieleen mennyttä Marxin kapitalismin perusanalyysista. Kaikkea Marx ei olisi voinut ennustaa, ja Marx aliarvioi kapitalismin joustavuuden ja muuntautumiskyvyn, mutta toisaalta hän hahmotti oikein finanssipääomien kasvun, Melin sanoo.

– Marx ei ole Pääomaa kirjoittaessaan valvonut kenenkään etua, vaan hän on analysoinut kapitalismia. Marx kuitenkin valaisee kapitalismia niin läpikotaisin, että joitakuita keljuttaa, koska kuva ei ole kaunis.

Laajempi juttu aiheesta ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä vappuaattona. Lue näköislehdestä.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa. Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen. Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!