Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig kertoi perjantaina yhä olevansa järkyttynyt perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin torstaina esittämistä kommenteista, jotka koskivat sotaa pakoon lähteviä ihmisiä.

– Olisiko ollut oikea tapa ottaa hatkat, kun Suomi oli sodassa? Soini kysyi torstaina eurovaalien eduskuntapuolueiden puheenjohtajakeskustelussa Svenska Ylellä. Kommentti liittyi keskusteluun, joka koski EU:n alueelle nykyisin tulevia pakolaisia.

– Hävettää, että meidän hyvinvoivassa, korkeasti koulutetussa vapaassa maassa puhutaan näin, Modig toteaa Facebookissa.

– Että sotaa pakoon lähtevä ihminen ”ottaa hatkat”, että kuuluisi jäädä pelon ja kauhun keskelle ”rakentamaan” omaa maataan.

Modig toteaa näkevänsä ihmisoikeudet hyvin eri tavoin kuin perussuomalaiset näkevät ne.

ILMOITUS

– Kyse on universaalista oikeudesta. Jokaisella on oikeus turvaan, ruokaan, toimeentuloon ja onnellisen elämän etsimiseen. Persut taas näkevät ihmisoikeudet selektiivisenä asiana: joillain on ja joillain ei ole oikeuksia.

Rasisti on rasisti

Modig ilmoitti lisäksi, ettei enää käytä sanaa maahanmuuttokriittinen, ellei kuule aidosti kriittistä puhetta maahanmuutosta. Hän totesi kuulleensa tähän mennessä ainoastaan maahanmuuttovastaista puhetta niin sanotuista maahanmuuttokriittisistä piireistä.

– Ja kyllä, kutsun jokaista rasistia rasistiksi, vaikka se kuinka Soinia loukkaisi, hän jatkoi.

Soinin kommenttiaan on ihmetellyt moni muukin, muun muassa Ylen toimittaja Elina Ravantti Näkökulma-kolumnissaan.

– Puoluejohtajan tehtävänä on hankkia ehdokkailleen mahdollisimman paljon ääniä. Ihmisyyteen kuuluu kuitenkin myös arvokkuus. Arvokkuus on jotakin niin tärkeää, ettei sitä pidä myydä äänien toivossa loukkaamalla ja halveksimalla kovia kokeneita, Ravantti kirjoittaa.

Ohjelmassa vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki pyysi kiinnittämään huomiota siihen, miksi ihmiset lähtevät pakoon.

– On kummallista, että perussuomalaiset haluavat leikata kehitysyhteistyövaroja eivätkä samaan aikaan halua ottaa pakolaisia tai auttaa, hän sanoi.

Vihreiden Ville Niinistöä piti Soinin kantaa epäinhimillisenä ja RKP:n Carl Haglund totesi, että Suomen tulisi ottaa nykyistä enemmän pakolaisia vastaan.