Helsingin kaupunginmuseo

Tennispalatsin värikäs historia on koottu ensimmäistä kertaa näyttelyksi.

Helsingin taidemuseon tuottama Tennispalatsin historiaa -näyttely kertoo valokuvin ja filminpätkin rakennuksen monimuotoisesta menneisyydestä vuosilta 1938 – 2005.

Tennispalatsi sai alkunsa kun vuodelle 1940 anottuja Helsingin olympialaisia varten tarvittiin autojen huoltorakennusta. Tätä tarkoitusta varten Helge Lundström suunnitteli funktionalistista tyyliä edustavan rakennuksen. Se valmistui alun perin kaksikerroksiseksi Autopalatsiksi vuonna 1937.

Seuraavana vuonna rakennukseen lisättiin kolmas kerros, jonka korkeisiin kaarihalleihin sijoitetut tenniskentät avattiin yleisölle.

Aikoinaan Suomen suurimmat sisätennishallit olivat vuosien varrella vilkkaassa pelikäytössä. Tiloissa pelattiin esimerkiksi vuoden 1952 olympialaisten koripallon alku- ja välierät.

Tennispalatsissa oli alkuvuosikymmeninä paljon autoalan liiketoimintaa kuten Automyynti Rengastalo Oy, Oy Veho Ab:n myymälä ja Teboilin huoltoasema. Myöhemmin tiloihin tulivat muun muassa Helsingin Postitulli, Matkahuolto Oy ja Anttilan tavaratalo.

ILMOITUS

Tennispalatsin purkamista suunniteltiin aika ajoin. Tilalle ajateltiin muun muassa uutta linja-autoasemaa, hotellia tai liikekeskusta. Tennispalatsin rakennustaiteellinen ja historiallinen arvo noteerattiin 1990-luvun alussa ja purkusuunnitelmista luovuttiin.

Rakennukseen tehtiin uudenlainen kulttuuri- ja viihdekeskus, jonka avajaisia vietettiin keväällä 1999. Tennispalatsin valtasivat Finnkinon 14 elokuvateatterin kompleksi, Kulttuurien museo sekä Helsingin kaupungin taidemuseo.

Tennispalatsin historiaa -näyttely on esillä Tennispalatsin katutason tilassa Jaakonkadun ja Eteläisen Rautatiekadun kulmassa 13.7.2014 asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy.