Lehtikuva/ Andrew Burton

Brittilehti The Guardianin Yhdysvaltain-painos sai yhdessä The Washington Postin kanssa Yhdysvaltain tärkeimmän journalismipalkinnon Pulitzerin tietovuotaja Edward Snowdenin paljastuksiin liittyvistä jutuista.

Lehdet julkaisivat viime kesäkuussa ensimmäiset juttunsa Snowdenin paljastamasta Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n verkkourkinnasta. Tämän jälkeen ne ovat julkaisseet lukuisia muita aihetta koskevia juttuja.

Palkinnot jaettiin maanantaina New Yorkissa. Palkitut toimittajat ovat Guardianissa Glenn Greenwald, Ewen MacAskill ja Laura Poitras. Washington Postin palkitut ovat Barton Gellman ja Poitras.

Guardian ja Washington Post saivat palkintonsa yleisöä palvelevan journalismin sarjassa. Pulitzereita jaettiin myös 21 muussa kategoriassa.

Palkintolautakunnan mukaan lehdet auttoivat raportoinnillaan ”käynnistämään keskustelun hallituksen ja yleisön välisestä suhteesta turvallisuutta ja yksityisyyttä koskevissa asioissa”.

Palkitsemistilaisuuteen toimittamassaan lausunnossa Snowden sanoi, että palkitsemispäätös ”puolustaa kaikkia, jotka uskovat, että yleisöllä on sijansa hallinnossa. Olemme siitä velkaa rohkeiden toimittajien ja heidän kollegoidensa ponnisteluille. He jatkoivat työtään huolimatta poikkeuksellisesta uhkailusta, johon sisältyi pakko tuhota toimituksellista aineistoa, terrorismilakien asiaton soveltaminen ja monet muut painostuskeinot, joilla heidät yritettiin saada lopettamaan se, minkä maailma nyt tunnustaa olennaisen tärkeäksi palveluksi julkisuudelle.”

Snowdenin paljastuksia pidetään tärkeimpänä Yhdysvaltain hallituksen salaisuuksien esille tuomisena sitten vuoden 1971 Pentagonin papereiden. The New York Times sai niistä Pulitzerin vuonna 1972.