Lehtikuva/ Roni Rekomaa

Sen lisäksi, että naiset pääsevät puhumaan vähemmän, miehet saavat puhua ensin eduskunnassa.

Eduskunnan puhemiesten myöntämistä puheenvuoroista noin kolmannes menee naisille. Tämä kävi ilmi, kun kansanedustaja Anna Kontula (vas.) laski maaliskuun 9. päivän ja huhtikuun 8. päivän välillä käytyjen, ryhmäpuheita seuranneiden debattien puheenvuorojen jakaantumisen.

Naisia Suomen kansanedustajista on kuitenkin 42 prosenttia.

Debatti on nopeatahtinen keskustelu, joka seuraa muutamaa ennalta varattua puheenvuoroa. Debatissa puhemies päättää, kuka saa puhua.

Kehyskeskustelun alkupuoliskolla miehet saivat yli 90 prosenttia puheenvuoroista.

Miehet puhuvat ensin

Kontulan esille ottamalla ajanjaksolla käytiin viisi debattia. Tuorein niistä on 8. huhtikuuta käyty televisioitu debatti julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2015 – 2018 eli talouden kehyksistä. Sen prosenttiluvut näyttävät pahimmilta viidestä keskustelusta. Se lienee myös ajanjakson merkittävin keskustelu.

– Arvokkaimpaan puheaikaan miesten osuus korostuu entisestään. Esimerkiksi viime kehyskeskustelun alkupuoliskolla miehet saivat yli 90 prosenttia puheenvuoroista, Kontula kertoo.

ILMOITUS

Tuon debatin ensimmäisellä puoliskolla puheenvuoron käytti 37 miestä ja 4 naista. Naisten osuus oli 9,8 prosenttia. Toisella puoliskolla puhumaan pääsi 27 miestä ja 14 naista (34,1 prosenttia).

– Kärjistäen voidaan siis sanoa, että niiltä osin kuin puhemiehistö päättää, Suomen eduskunnassa puhuvat ensin miehet. Naiset puhuvat sitten, kun miehet ovat sanoneet sanottavansa ja lähteneet kahville.

Miehisiä teemoja?

Käytännössä debattien johtamiseen on muutama pelisääntö: puolueiden ja eduskuntaryhmien johtajat ovat etusijalla, samoin käsiteltävään asiaan liittyvien valiokuntien jäsenet. Keskusteluissa, joissa on ryhmäpuheenvuorot, ryhmäpuheenpitäjä on ykkösdebatoija.

Kontula toteaa, että hänen esille ottamallaan aikavälillä debatteja käytiin perinteisesti miehisiksi käsitetyistä teemoista eli taloudesta, ulkopolitiikasta ja puolustuspolitiikasta.

– Siitä huolimatta naiset ovat puheenvuoroja pyytäneet, hän toteaa Facebook-sivullaan.

Kontulan mielestä puhemiehen sukupuolen ei pitäisi vaikuttaa siihen, miten tämä jakaa puheenvuoroja.

– Itse olen sitä mieltä, että kikkeli ei tee ihmisestä kykenemätöntä jakamaan puheenvuoroja tasaisesti, joten naisen vaihtaminen tilalle ei mitenkään automaattisesti veisi asiaa parempaan suuntaan, hän sanoo.

Kontula on lähettänyt eduskunnan puhemiehille kyselyn siitä, olisiko asialle tehtävissä jotain. Eduskunnan puhemies on Eero Heinäluoma (sd.). Ensimmäinen varapuhemies on Pekka Ravi (kok.) ja Anssi Joutsenlahti (per.).