Vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen Heikki Patomäki on julkaissut puolueen epävirallisen tiedoteluonnoksen, jossa arvostellaan keskusjärjestöjen myönteistä kantaa TTIP-neuvotteluihin.

Patomäki kirjoittaa blogissaan yrittäneensä saada tekstin puoluehallituksen kokoukseen, johon se ei kuitenkaan ehtinyt. Alkuperäinen idea vastineesta on Teppo Eskelisen. Vaikka tiedote ei ole virallinen, moni oli pitänyt sen julkaisemista tärkeänä.

– Vasemmistoliitto on hämmentynyt Suomen palkansaajajärjestöjen tuesta transatlanttiselle kauppa- ja investointisopimukselle (TTIP). SAK, STTK ja Akava ilmaisivat tiedotteessaan käytännössä varauksettoman tukensa monin tavoin kyseenalaiselle kauppasopimukselle, luonnoksessa sanotaan.

Sen mukaan kauppaneuvottelujen agendalla on erittäin ongelmallisia kohtia, kuten yritysten investointisuojan vahvistaminen, kun taas kasvulupaukset ovat mitättömiä.

– Sopimus sitoo osapuolet poliittiseen ohjelmaan, johon kuuluvat yksityistäminen, markkinoiden vapauttaminen, verojen ja palkkojen alentaminen, sääntelyn yhdenmukaistaminen ja purkaminen sekä ajatus joustavista työehdoista.

Tekstissä kritisoidaan myös pitkään salassa käytyjä neuvotteluita ja muistutetaan, että sopimusta on tukenut ja vahvasti lobannut nimenomaan elinkeinoelämä.

ILMOITUS

– Kansalaisliikkeet, poliittinen vasemmisto sekä eurooppalaisten ammattiliittojen suuri enemmistö ovat vastustaneet sopimusta. Pohjoismaiden ammattijärjestöt ovat laajasti kritisoineet TTIP-sopimusta. Myös hyvin monet perinteiset eurooppalaiset ammattiliitot, kuten Saksan IG Metall, ovat vaatineet neuvottelujen keskeyttämistä.

Eurovaaliohjelmansa mukaan vasemmistoliitto katsoo, että käynnissä olevista vapaakauppaneuvotteluista on luovuttava.

Koko tiedote Heikki Patomäen blogissa

Palkansaajien keskusjärjestöjen muistio TTIP-neuvotteluista.