Lehtikuva/ Frederick Florin

Muun muassa Amnesty International ja Human Rights Watch ovat olleet NSA:n järjestelmällisen seurannan kohteena.

Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n maailmanlaajuisen teleurkintajärjestelmän paljastanut amerikkalainen Edward Snowden antoi tiistaina todistajanlausunnon Euroopan neuvoston (EN) oikeudelliselle komitealle. Snowden esiintyi Strasbourgiin kokoontuneelle komitealle videolinkin välityksellä Moskovasta, josta hän on saanut poliittisen turvapaikan.

Snowdenin merkittävin paljastus liittyi siihen, että myös kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch ovat olleet NSA:n järjestelmällisen seurannan kohteena. Järjestöjen keskeisten johtajien sähköpostia, nettiliikennettä ja puhelimia on urkittu niin Yhdysvalloissa kuin sen ulkopuolellakin.

– Vastaus siihen, onko näin tapahtunut, on ilman muuta kyllä, ehdottomasti, rauhallisen ja itsevarman oloisesti esiintynyt Snowden kertoi.

Hänen mukaansa NSA:lla on erityinen ohjelma, joka on suunnattu nimenomaan ihmisoikeusjärjestöjen valonarkojen yhteyksien seuraamiseen. Järjestöt saavat paljon tietoa paitsi eri maiden yleisistä ihmisoikeusoloista, myös yksittäisten ihmisten tilanteesta.

Snowden vahvisti myös epäilyt siitä, että muitakin rauhanomaisia järjestöjä, joiden yhteydet terrorismiin ovat vähintäänkin etäiset, on NSA:n tarkkailun alla. Niihin kuuluu muun muassa YK:n lastenoikeuksien järjestö Unicef.

ILMOITUS

”Kaksinaismoralismia”

Raportin massamittaisesta dataseurannasta Euroopan neuvostolle tehnyt hollantilainen kansanedustaja Pieter Omtzigt syytti kuulemisessa Yhdysvaltoja kaksinaismoralismista.

– Yhdysvallat sanoo aina haluavansa olla hyvä ihmisoikeuksissa ja haluavansa puolustaa niitä. Silloin on aika ongelmallista, jos heillä on erityinen ohjelma Unicefin salakuunteluun, oikeiston kristillisdemokraatteja edustava Omtzigt sanoi kuulemistilaisuudessa.

Hän pahoitteli sitä, että Snowdenin kuuleminen sai Euroopan neuvostossa tällä viikolla niin vähän tilaa, kun kaikkien huomio on kiinnittynyt Ukrainaan. Juuri Ukrainan tilanne ja EN:n välien jäädyttäminen Venäjään ovat neuvoston kokouksen pääaiheet.