Lehtikuva/ Alexander Khudoteply

Venäjä on vetänyt joukkojaan pois Ukrainan vastaiselta rajalta, mutta Ukrainan venäjänkielisillä alueilla kuohuu edelleen.

Artemivskin kaupungin lähellä paikalliset asukkaat estivät aseiden hakemisen puolustusministeriön suuresta asevarastosta. Donetskin alueen maaherran Sergei Tarutan hallintorakennusta vartioivat sadat mellakkapoliisit vuorokauden ympäri. Maaseudulla varaudutaan kuviteltuun Länsi-Ukrainan kansallismielisten hyökkäykseen tiesuluin.

Putin antoi kansalle sitä mitä kansa halusi.

Itä-Ukrainan liikehdintä muistuttaa Kiovan protestia monella tavalla. Sekä Maidanilla että idässä toivotaan ulkomailta pelastusta umpikujaan ajautuneeseen taloustilanteeseen. Ero on vain siinä, että Maidanilla pelastusta toivotaan lännestä, Itä-Ukrainassa ja Krimillä taas Venäjältä.

Muitakin eroja on. Siinä missä Maidania tukivat pienten ja keskisuurten yritysten omistajat ja keskiluokka, Itä-Ukrainassa talous pyörii suurteollisuuden ympärillä eikä keskiluokkaa ole. Venäjältä ihmiset toivovat pieniä asioita, parempia palkkoja, eläkkeitä ja terveydenhoitoa.

Venäjällä Ukrainan Euromaidan-protestiliike esitetään länsimaiden salajuonena, mutta samaan tapaan länsimedia kiinnittää huomiota vain Vladimir Putinin rooliin.

ILMOITUS

Keväällä 1991 ylivoimainen enemmistö krimiläisistä äänesti Neuvostoliiton säilyttämisen puolesta. Joulukuussa 1991 mielialat olivat täysin muuttuneet, hienoinen enemmistö (54 prosenttia) antoi tukensa Ukrainan itsenäisyydelle.

Viimeisimmän, maaliskuun kansanäänestyksen rehellisyydestä ollaan erimielisiä. Tataarijärjestöjen mukaan todellinen äänestysprosentti oli vain 34 prosenttia.

Moskovasta Krimille matkustaneiden demokratia-aktivistien mukaan äänestys heijasteli Krimin venäläisen enemmistön tuntoja, mutta puutteita oli eikä propagandan merkitystä voi väheksyä.

Viimeisten 25 vuoden kansanäänestykset osoittavat siis, että enemmistön mielialat kääntyilevät herkästi sen mukaan, minkälaisista ratkaisuista odotetaan helpotusta ajankohtaisimpiin ongelmiin.

Ongelman ytimessä ei ole kansainvälisille sopimuksille kintaalla viitannut Venäjän presidentti, vaan nationalismi ja populismi.

Putin on pelannut korttinsa niin, että Krim jää osaksi Venäjää, vaikka hän menettäisi valtansa. Niemimaasta luopuminen on poliittisesti mahdotonta hänen seuraajilleen.

Maaliskuun lopussa 74 prosenttia venäläisistä ilmoitti mielipidekyselyssä tukevansa hallitusta, mikäli Ukrainan kanssa syttyy sota. Myös Putinin suosio on ennätyslukemissa. Eli ongelma eivät ole pelkästään Putinin autoritääriset otteet, vaan se, että Putin antoi kansalle sitä mitä kansa halusi.

Yleinen mielipide on toki myös virallisen tiedonvälityksen tulosta, mutta sitä vastaan on huomattavasti vaikeampaa kamppailla kuin yksittäistä vallanpitäjää vastaan.