Jussi Joentausta

Li Andersson vaatii hiljaiselta enemmistöltä aktiivisuutta: On puututtava rasismiin

Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Li Andersson vaatii kaikkia kansalaisia ottamaan vastuuta rasistisista toimista.

– Vaikka rasismi on saanut voimakkaan äänen, hiljaisia vastustajia on kuitenkin enemmän. On meidän kaikkien vastuulla käyttää ääntämme leviävää rasismia vastaan, Andersson painottaa.

Andersson puhuu torstaina Lieksan somaliasiain työryhmän kotoutumista käsitelleessä tilaisuudessa. Lieksassa on viime vuosina nähty paljon rasistisia aloitteita ja väkivaltaa.

Jännittynyt tilanne

Andersson piti asiaa erityisen tärkeänä juuri Lieksassa. Hän arvioi, että siellä perussuomalaiset pyrkivät heittämään bensaa liekkeihin kärjistämällä jo jännittynyttä tilannetta osana eurovaalikampanjaansa.

Lieksa muun maussa päätti perussuomalaisten aloitteesta olla ottamatta vastaan alaikäisiä kiintiöpakolaisia Syyriasta. Lieksassa ulkomailla syntyneiden osuus väestöstä on vain 3,25 prosenttia.

ILMOITUS

– Työttömyyden kasvu johtuu poliittisista päätöksistä ja talouspolitiikasta, ei maahanmuutosta. Meidän ei pidä hyväksyä, että työttömyyttä käytetään tekosyynä rasismin lietsomiseen, Andersson sanoo.

Andersson toteaa, että kun päättäjät ja media toistavat mantraa huonoista tulevaisuuden näkymistä, joutuvat maahanmuuttajat ulkoisen uhan ja syyllisen rooliin.

Epäinhimillistä

Lieksan rasismi nousi otsikoihin, kun lieksalainen mies tuomittiin vankeuteen facebook-rasismista vuonna 2012. Viime syksynä perussuomalainen valtuutettu vaati “puhdasta” kokoustilaa, koska hän ei halunnut kokoustaa samassa tilassa, jossa somaliasiain työryhmä kokoontuu.

– Tällainen epäinhimillinen toiminta on yksinkertaisesti saatava loppumaan, Andersson jyrähtää.