Juha Drufva

Kuopion torin sanotaan olevan maaliman napa, koska tori on siinä ja muu mualima on siinä ympärillä.

Tietokirjailija Ari Turunen vei Kuopiolta tämän maailman napavalta-aseman viikonloppuna Kuopion lyseossa pidetyssä Tiedon jano -tapahtumassa. Teokseensa Maailman kuvat viitaten Turunen totesi, että kaikilla kulttuureilla on tapana pitää itseään maailman keskipisteenä.

– Karttoihin uskotaan kuin jumalalliseen Totuuteen. Kartanpiirtäjän tulkinta maailmasta ei kuitenkaan ole koskaan neutraali, vaan se heijastaa kulttuurin omaa käsitystä itsestään, sen arvoja ja poliittisia päämääriä. Kartat ovatkin eri aikakausien maailmankuvien peilejä.

Barbaarit ja hirviöt

Kuopio on Turusen mukaan ainoa kaupunki Suomessa, joka on ottanut kantaakseen raskaan taakan maailman napana olemisessa.

– Kuopion torilta puuttuu kuitenkin se pyhä kivi, mihin tämä maailman napa kiinnittyisi. Kaupungin päättäjille on haaste asettaa tuo pyhä kivi kuvaamaan maailman napana olemisen merkitystä.

ILMOITUS

Turunen teki lisensiaattityönsä aiheesta mitä kartat kertovat. Vanhin ihmisen piirtämä kartta löytyy 600-luvulta ennen ajanlaskumme alkua. Silloin Babylonin keskipiste oli Baabelin torni. Se oli maailman ja taivaan välinen temppeli, akseli maan ja taivaan välillä.

– Tuolta ajalta juontuvat viikonpäivämme nimet. Maanantai oli kuun päivä, sunnuntai auringon päivä, perjantai Venuksen päivä. Viikonpäivät nimettiin kaikkien seitsemän näkyvän päivänvalon mukaan.

Omfalos-kivi puolestaan sijaitsi Delfoin temppelissä ja siitä juontuu nimitys maailman napa. Se pitää taivaan ja maan erillään ja toimii näiden välisen liikkeen akselina.

– Mitä kauemmaksi Delfoin temppelistä mentiin, sitä barbaarisemmaksi meininki muuttui ja lopulta törmättiin jo hirviöihin. Kreikkalaiset nimittivät barbaareiksi niitä paimentolaiskansoja, jotka eivät kyenneet perustamaan kaupunkivaltiota. Kreikkalaiset olivat hyvin tietoisia Intian kulttuurista.

Roomalaiset pitivät Forum Romanumia maailman napana. Plinius vanhempi kommentoi vuonna 79 ajanlaskun jälkeen, että mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän kansoilta puuttuu mielen jaloutta.

– Vuoden 1154 arabialaisessa kartassa maailman napa on Mekka. Keskiajan alttarikartassa maailman napana on Jerusalem. Välimeri tarkoitti merta keskellä maailmaa. 1300-luvun buddhalaisessa kartassa Kiina on vain pieni pläntti maailman reunalla. Siinä Tiibet on maailman napa.

Ptolemaioksen kartasta perspektiivi

Turusen mukaan katalaanit tekivät 1600-luvulla tarkimmat kartat. Jo 160 ajanlaskun jälkeen Ptolemaios piirsi hyvin tarkan kartan. Sen löysi 1400-luvulla firenzeläinen kauppias. Tällä kartalla oli vaikutuksia 1400-luvun taiteen lineaarisen perspektiivin syntyyn. Firenzessä syntyivät 1420-luvulla ensimmäiset perspektiiviset teokset. Suomi mainitaan ensimmäisen kerran eurooppalaisissa kartoissa 1492, eli Kolumbuksen Amerikan löytämisvuonna.

Turusen mukaan kartat heijastelevat aina omaa maailmankuvaamme. Maailman napa on aina maailmankuva.

– Siksi on hyvä kyseenalaistaa oma maailmankuva. Esimerkiksi Pääsiäissaarten omalla kielellä saaren nimi tarkoittaa maailman napaa. Meillä maailman tappi on ollut Pohjantähti. Elämmehän täällä Pohjantähden alla. Kiina tarkoittaa keskustan valtakuntaa. Kiinalaisten mukaan neljä barbaarista merta ympäröi Kiinaa.