Itä-Uudenmaan käräjäoikeus langetti kuluvalla viikolla pitkiä valvontarangaistustuomioita kolmelle totaalikieltäytyjälle.

Parikymppinen vantaalainen Otto Absetz sai 173 vuorokauden valvontarangaistuksen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä, kertoo Aseistakieltäytyjäliitto tiedotteessaan.

Absetz perusteli kieltäytymistään sillä, että lainsäädäntö asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan sukupuolen ja uskonnon perusteella.

– Tämä on ristiriidassa perustuslain, YK:n ihmisoikeussopimuksen ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa, Absetz sanoo.

YK:n ihmisoikeuskomitea onkin vaatinut Suomea toistuvasti laajentamaan suosituimmuuskohtelua koskemaan myös muita aseistakieltäytyjäryhmiä kuin Jehovan todistajia.

Lisäksi Suomea on vaadittu lyhentämään siviilipalveluksen kestoa kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen perusteella. Suomen valtio ei ole toistaiseksi ryhtynyt toimenpiteisiin.

Absetzin lisäksi tuomion sai kaksi muuta siviilipalveluksesta kieltäytymisestä syytettyä totaalikieltäytyjää. Toinen heistä sai 159 päivän valvontarangaistustuomion, toiselle langetettiin niin ikään maksimirangaistus 173 vuorokautta.