Lehtikuva/ Jussi Nukari

Hallitus päätti leikata kaikkein heikoimmilta. Siksi vasemmistoliitto lähti.

– Olen sanonut alusta asti, että hallituksessa kannattaa olla mukana ja päätöksiä kannattaa selittää, jos ne pystyy selittämään itselleen. Minä en pysty selittämään, miksi köyhimmiltä leikataan, mutta samaan aikaan veroja korotetaan vähemmän kuin tehdään leikkauksia, Vasemmistoliiton puheenjohtaja,Paavo Arhinmäki kirjoittaa blogissaan keskiviikkoaamuna, puoli vuorokautta sen jälkeen, kun vasemmistoliitto käveli ulos hallituksesta.

Arhinmäki jättää tällä viikolla kulttuuri- ja urheiluministerin tehtävän ja Merja Kyllönen liikenneministerin tehtävän.

Arhinmäki on toistanut läpi hallituskauden, että vasemmistoliitolla oli viime eduskuntavaaleissa kaksi keskeistä teemaa, tuloeroja pitää kaventaa ja perusturvaa parantaa. Samat tavoitteet ovat olleet puolueen hallitustyöskentelyssä. Hänen mukaansa puolue on onnistunut jopa hyvin.

– Alkuviikosta käydyssä kehysriihessä hallitus muutti kuitenkin tarinaa. Verotus on kokonaisuudessaan hivenen tuloeroja kaventava, mutta leikkaukset lapsilisiin ja lääkkeiden Kela-korvauksiin vetävät tuloerovaikutuksen lähelle nollaa, joko hiukan tuloeroja kaventaviksi tai sitten hivenen tuloeroja lisääviksi, Arhinmäki arvioi

Hän toteaa hallituksen lisäksi tehneen kehysriihessä periaatteellisesti suuren muutoksen aikaisempaan linjaan.

ILMOITUS

– Kaikkein pienituloisimpien asemaa heikennetään. Työttömiltä, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta leikataan indeksistä iso osa pois. Tämä tarkoittaa sitä, että hintojen nousua ei korvata täysimääräisesti etuisuuksissa eli perusturvaa leikataan. Kun päälle tulee vielä lapsilisän leikkaukset, erityisesti pienituloiset perheet joutuvat nyt maksamaan kovan hinnan. Eikö 1990-luvun lamasta ole opittu? Arhinmäki kysyy.

– Leikkauksia tehdään huomattavasti enemmän kuin veronkorotuksia. Jos muilla puolueilla olisi ollut halua puolustaa perusturvaa, olisi se voitu tehdä korottamalla hivenen enemmän suurituloisten veroja. Myös kaikkein sairaimmilta leikataan, kun lääkkeisiin tulee 50 euron omavastuuosuus.

Hän toteaa, että lapset ja lapsiperheet joutuvat kantamaan ison osan kehysriihen sopeutuspäätöksistä.

– Yksittäisinä päätöksinä ne eivät ole dramaattisia, mutta kun laskee yhteen vaikkapa lapsilisän leikkaamisen, polttoaineverotuksen korotuksen ja työmatkavähennyksen leikkaamisen, liian moni leikkaus kohdistuu samaan tavalliseen työssäkäyvään lapsiperheeseen.

Arhinmäki toteaa, että vasemmistoliiton ehdot tämänkertaisen kehysriihen osalta olivat kaikkien tiedossa.

– Sanoin ennen kehysriihtä ja kehysriihen jokaisessa vaiheessa, että meille ei esimerkiksi perusturvaindeksin jäädyttäminen käy, hän muistuttaa.

– Se päätettiin kuitenkin tehdä. Kun muiden hallituspuolueiden puheenjohtajat ilmoittivat suosittelevansa kehysbudjetin hyväksymistä omille eduskuntaryhmilleen, ilmoitin etten voi suositella sitä. Sanoin käyväni siitä keskustelun eduskuntaryhmässä. Keskustelussa totesimme yksimielisesti, ettemme voi hyväksyä neuvottelutulosta, joka sotii meidän keskeisiä periaatteitamme vastaan.