Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter on kertonut, ettei hän koskaan käytä sähköpostia lähettäessään tärkeitä viestejä, koska hän uskoo Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen vakoilevan häntä.

Carter, 89, sanoi sunnuntaina NBC:n Meet the Press -ohjelmassa: ”Minusta on tuntunut, että minun viestiyhteyksiäni todennäköisesti tarkkaillaan. Kun haluan kommunikoida yksityisesti jonkun ulkomaisen johtajan kanssa, kirjoitan koneella tai käsin kirjeen, vien sen itse postitoimistoon ja lähetän sen itse.”

”Toimin näin sen takia, koska uskon, että jos lähetän sähköpostia, niin sitä tarkkaillaan”.

Kun Carterilta kysyttiin yleisemmin mielipidettä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun (NSA) harjoittamasta urkinnasta, hän sanoi, että ”meidän omat tiedustelupalvelumme suhtautuvat äärimmäisen vapaamielisesti” tarkkailun oikeutukseen ”ja mielestäni käyttävät sitä väärin”.

Tietovuotaja Edward Snowdenista Carter sanoi, että ”hän ilmeisesti rikkoi Yhdysvaltain lakeja ja on siitä vastuussa, mutta mielestäni tunkeutuminen ihmisoikeuksiin ja amerikkalaistan yksityisyyteen on mennyt liian pitkälle”.

Carter sanoi uskovansa, että pitkällä aikavälillä Snowdenin toiminta on ollut hyödyllistä, koska hän on tuonut julkisuuteen sen, miten salailun suojissa on loukattu yksityisyyttä.