Äärioikeistolaisen Oikea sektori -ryhmän toinen johtaja sai viranomaisten mukaan surmansa pidätysyrityksen yhteydessä.

Toinen Ukrainan jyrkän äärioikeistoryhmän Oikean sektorin (Pravyi Sektor) keskeisistä johtajista, Oleksandr Muzytško surmattiin maanantaina Rivnen (Rovno) kaupungissa Länsi-Ukrainassa.

Rivnen paikallislehti kertoi, että ryhmä tuntemattomia aseistettuja miehiä saapui silminnäkijän mukaan kolmella pakettiautolla ja kidnappasi viisi henkilöä (Muzytškon, kaksi hänen henkivartijaansa ja kaksi siviiliä) kahvilasta Rivnen lähellä. He surmasivat Muzytškon kahvilan takana kahdella päähän ammutulla laukauksella.

Ukrainan väliaikaishallituksen viranomaiset ilmoittivat myöhemmin, että Muzytško ”sai surmansa laukaustenvaihdon yhteydessä, kun poliisin kommandoryhmä yritti pidättää hänet”.

Väkivaltainen elämä

Muzytško, joka tunnettiin myös nimellä Saško Bilyi (”Valkoinen Saško”), oli kuollessaan 51-vuotias. Hän oli Dmitri Jarošin jälkeen Oikean sektorin tärkein johtaja ja järjestön koordinaattori Länsi-Ukrainassa.

Muzytško taisteli 1990-luvulla ensimmäisessä Tšetšenian sodassa Ukrainan nationalistien UNA-UNSO-järjestön ryhmässä tšetšeenien puolella Venäjää vastaan.

ILMOITUS

Vuonna 1997 Muzytškoa syytettiin yhden UNA-UNSO:n jäsenen murhayrityksestä Kiovassa järjestön sisäisissä kiistoissa. Vuonna 2003 hänet tuomittiin kolmeksi ja puoleksi vankilaan kiristyksestä ja kidnappauksesta.

Oikea sektori oli mukana Kiovan Maidanin aukion mielenosoituksissa, mutta Muzytško oli heti hakauksissa myös uuden väliaikaishallinnon kanssa. Hän vannoi jatkavansa taistelua ”kommunisteja, juutalaisia ja venäläisiä vastaan” ja uhkasi ampua uuden sisäministerin Arsen Avakovin ”kuin koiran”.

Pari päivää Kiovan vallanvaihdon jälkeen Muzytško uhkaili Rivnen maakuntaneuvoston istuntoa kalašnikovilla. Pari päivää myöhemmin hän tunkeutui väkisin Rivnen oblastin syyttäjänvirastoon.

Helmikuun 28. päivänä uusi hallinto nosti useita rikossyytteitä Muzytškoa vastaan. Kolmisen viikkoa sitten uutistoimisto Itar-Tass kertoi, että Venäjän viranomaiset haluavat Muzytškon luovutettavaksi sotarikoksista syytettynä.