Yhdeksäs päivä joulukuuta se, monen mielestä viimein, tapahtui: kotkalaiset pääsivät eroon vokaaleista. Alkujaan Kotkan Työväen Palloilijoiden kakkosjoukkueeksi vuosituhannen vaihteessa perustettu FC KooTeePee palasi emonsa hellään huomaan ja fuusioitui KTP:n kanssa yhdeksi seuraksi. Uusi uljas KTP sai vokaaleilta perintönä sarjapaikan Ykkösessä.

Kotka on eräs Suomen perinteikkäimmistä futiskaupungeista, ja alkuperäinen KTP on perustettu jo vuonna 1927. Tunnetuin kotkalaispelaaja kautta aikain lienee yhä Arto Tolsa, kaupungin stadionille nimensä antanut mestari. Ja onhan kaupungista noussut vuosien saatossa lukuisia muitakin pallotaitureita, tuoreina esimerkkinä tälläkin palstalla taannoin ruodittu Teemu Pukki ja Turusen veljekset, joista Tuomo teki täksi kaudeksi paluun kotikonnuilleen vahvistamaan KTP:tä.

Valmentaja Sami Ristilä on mediassa ilmoittanut KTP:n tavoitteeksi nousun Veikkausliigaan heti tulevan kauden päätteeksi. Toive on ymmärrettävä: edellisen kerran Kotkassa on pelattu pääsarjapalloa kaudella 2008, joten aika olisi jo kypsä uudelle yritykselle. Vuodenvaihteessa fanien silmissä olikin vielä toiveikas kiilto, mutta kevään edetessä into tuntuu kuivuneen kasaan kuin viikon vanha posso – eikä syy ole kannattajissa.

KTP:n organisaatiossa on luotettu turhankin paljon tosifanien hypetykseen.

Viime viikolla KTP tippui Suomen Cupissa JäPSille, missä sinänsä ei ole mitään kummallista: cup on arvaamaton kilpailumuoto, ja yllätyksiä on nähty ennenkin. Paljastavaa sen sijaan on se, millaisella kokoonpanolla ja taktiikalla otteluun lähdettiin. Ilmaisua ”takki auki” on totuttu käyttämään tilanteissa, joissa joukkue astelee kentälle kuin soitellen sotaan, puolitosissaan. Tällä kertaa kotkalaisilla taisivat vain olla takin lisäksi auki paidannapit, kengännauhat ja ties mitä.

Vaikka joukkueella on ringissään periaatteessa parikin ihan hyvää kassaria, isketään tärkeään peliin veräjänvartijaksi maalivahtivalmentaja – ja mikä oireellisinta, kotkalaisten peli ei edes kaatunut tähän vaan kertakaikkisen saamattomaan hyökkäyspeliin.

ILMOITUS

Joukkueen pelaajatilanne on kaikin puolin hankala. Niko Ikävalkon hajotettua polvensa jokunen viikko sitten ei kotkalaisten ringissä ole kuin käytännössä yksi hyökkääjä, ja kun luottopakki Tuomo Turunenkaan ei ole vielä loukkaantumisten jäljiltä täydessä tikissä, on materiaali kapea. Pari uutta loukkaantumista olisi jo katastrofi.

Ykkösdivarissa joukkueita pyöritetään pienillä budjeteilla ja pääosin vapaaehtoisvoimin, mutta ymmärrän kyllä fanien närkästyksen esimerkiksi siitä, ettei joukkueella ole vielä kuukautta ennen kauden alkua minkäänlaisia nettisivuja, joiden kautta joukkueen asioista voisi pysyä kartalla. Kotkasta kuuluneiden huhujen mukaan kausikortteja ei ole myyty ensinkään ennakoidulla tavalla, joten voisiko olla niin, että KTP:n organisaatiossa on luotettu turhankin paljon tosifanien hypetykseen ja oletettu, että markkinointi hoitaa itse itsensä?

Kotka on hieno futiskaupunki, joka ansaitsisi liigatason seuran. Eväät tähän ovat viimeistään nyt fuusion myötä olemassa, kunhan sen hyödyt vain saadaan ulosmitattua myös menestyksenä. Tällä hetkellä tilanne valitettavasti näyttää sen verran sekavalta, että on vaikea uskoa raitapaitojen taistelevan ensi kaudella tosissaan sarjanoususta, semminkin, kun Ykkösessä pelaa tulevana suvena sellaisiakin perinteikkäitä seuroja kuin Haka ja Ilves.

Mutta yksi kysymys on ratkaisematta: onko uusi KTP muoviseura? Perinteiden perään huutelevien fanienhan tapana on leimata fuusioiden kautta syntyneet Tampere Unitedin ja FC Lahden (joiden kohtaamisia Veikkausliigassa kutsuttiin hellyyttävästi nimellä El Plastiko) kaltaiset seurat historiattomiksi muoviseuroiksi.

Jotenkin tämä vain tuntuu enemmän alkuperäisasetusten palauttamiselta kuin miltään uudelta viritykseltä, ja samoin tuntuvat kotkalaisetkin asian näkevän.

Kotimaisten sarjojen käynnistyessä palannevat kotoiset joukkueet myös vakiolapulle, mutta vielä tovin arvaillaan brittiseurojen edesottamuksia. Kakkoskohteen vierasjoukkue Liverpool pöllytti sunnuntaina Manchester Unitedia 0–3 ja vankisti asemaansa sarjan kärkikamppailussa. Huikeaan vireeseen äityneen Poolin kapteeni Steven Gerrard lausahtikin ottelun jälkeen medialle joukkueen olleen jopa vähän ihmeissään, ettei enempää maaleja saatu aikaan… Lauantaina niitä on taatusti Cardiffin vieraana luvassa, joten varma kakkonen tähän.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 22.3. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2, 1, 1, 2(1), 1(x), 1, 2(x), 1(x), 2, 2, 1(x), 1(x).