Lehtikuva/ Timo Jaakonaho

Arvonlisäveron korotuksesta tulee kiista kehysriihessä.

Hallituksen ensi viikon kehysriihessä valmistellaan lehtitietojen mukaan odotettua suurempia säästöjä ja veronkorotuksia. Taustalla on valtiovarainministeriön heikentynyt talousennuste, jonka vuoksi sopeutustoimien yhteissumma on noussut 3–4 miljardiin euroon. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on puhunut etupainotteisesta sopeuttamisesta.

Yle Uutisten mukaan sopeutuskeinoiksi ovat nousemassa ruoan arvonlisäveron korottaminen ja sosiaaliturvan indeksin jäädyttäminen.

Indeksi hallituskysymys

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi tiistaina Yle Uutisille, että indeksien jäädyttäminen on puolueelle hallituskysymys.

– Uskon, että indeksien jäädyttämiseen ei mennä. Me esimerkiksi ollaan lähdetty siitä, että me olemme vain hallituksessa joka kaventaa tuloeroja ja parantaa perusturvan varassa olevien ihmisten asemaa. Ja indeksien jäädytys heikentää sitä, Arhinmäki sanoi.

Ruoan ja lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen taas pitäisi Arhinmäen mukaan kompensoida jotenkin, mikä vaatisi ”ihan älytöntä paikkaamista jossain muualla verotuksessa”.

ILMOITUS

Ostovoimaa veroa alentamalla

Päivittäistavarakauppa ry. muistutti keskiviikkona, että elintarvikkeiden osuus kotitalouksien kokonaiskulutuksesta vaihtelee huomattavasti tuloluokittain. Pienituloiset kotitaloudet käyttävät suuremman osuuden kokonaiskulutuksestaan elintarvikkeisiin ja niiden verotukseen kuin ylemmät tuloluokat.

Tilastokeskuksen mukaan suomalainen kotitalous käyttää elintarvikkeisiin noin keskimäärin 12,5 prosenttia kokonaiskulutuksestaan. Alin tuloviidennes kotitalouksista käytti vuonna 2012 noin 15,8 prosenttia kulutuksestaan ruokaan, ylin 10,5 prosenttia. kokonaiskulutuksesta.

– Ruoan arvonlisäveron lasku lisäisi tehokkaasti ostovoimaa, helpottaisi erityisesti pienituloisten kotitalouksien arkea ja tukisi kotimarkkinoiden kehitystä. Jo yhden prosentin lasku ruoan arvonlisäverossa lisäisi kuluttajien ostovoimaa 120 miljoonalla eurolla vuodessa, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto havainnollistaa.

”Irtisanomiset ainoa vaihtoehto”

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi puolestaan sanoo, että alennettujen arvonlisäverokantojen korottaminen yhdellä prosenttiyksiköllä veisi ravintola-alalta yli 700 työpaikkaa ja vähentäisi kysyntää 45 miljoonalla eurolla.

Lapin mukaan veronkorotukset johtaisivat henkilökunnan irtisanomisiin, mikä merkitsisi etenkin nuorisotyöttömyyden kasvua, sillä toimialan henkilökunnasta 30 prosenttia on alle 26-vuotiaita.