Naistenpäivän mielenosoitus päättyi verisesti, kun fasistit hyökkäsivät useiden ihmisten kimppuun Malmön keskustassa Ruotsissa.

Kolme natsia hyökkäsi 8. maaliskuuta naistenpäivän mielenosoitukseen osallistuneiden kimppuun Malmössä. Mielenosoitus oli jo ohi ja ihmiset lähdössä koteihinsa, kun hyökkäys tapahtui.

Kuusi henkilöä joutui sairaalaan tultuaan puukotetuksi ja pahoinpidellyksi. Yhden heistä tilaa epäiltiin alkuun hengenvaaralliseksi ja hän on yhä tehohoidossa.

”Otetaan yö takaisin” (Ta natten tillbaka) -mielenosoituksen tarkoituksena oli vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja häirintää. Siihen osallistui noin 200 henkilöä.

Yhteyksiä natsipuolueeseen

Poliisi on pidättänyt kolme miestä epäiltynä murhayrityksestä. Ainakin kaksi heistä kuuluu kansallissosialistiseen Ruotsalaisten puolueeseen (SVP).

Sunnuntaina ympäri Ruotsia järjestettiin useita mielenosoituksia hyökkäystä ja äärioikeistoa vastaan. Myös Suomessa suunnitellaan tukimielenosoitusta.

ILMOITUS

Säpo ei pitänyt uhkana

Silminnäkijöiden mukaan yksi hyökkääjistä oli SVP:n johtohahmoja. Jos epäily pitää paikkansa, sama henkilö oli vastikään palannut Ukrainasta tukemasta fasistista Svoboda-puoluetta.

Ruotsin turvallisuuspoliisin pääanalyytikko Ahn-Za Hagström arvioi vielä samana päivänä Sveriges Radiolle, ettei Säpo usko natsien toteuttavan poliittisesti motivoituneita rikoksia, kun nämä palaavat kotiin.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt puolestaan sanoi hiljattain, että SVP:n sisarpuolue Svoboda on joukko “eurooppalaisia demokraatteja, jotka työskentelevät meidän arvojemme puolesta”.

Lähteet: SR, SVT, Aftonbladet, Sydsvenskan, Expressen