Lehtikuva/ Jarno Mela

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula ihmettelee, miksi vapaaehtoisen asepalveluksen hakevat naiset joutuvat kustantamaan terveystarkastuksensa itse.

Miehille terveystarkastus tehdään kutsuntojen yhteydessä. Naisten sen sijaan tulee esittää lääkärinlausunto terveydentilastaan asepalvelushakemuksen liitteenä. Tämän palveluskelpoisuutta arvioivan lausunnon hän voi hankkia joko yksityisestä tai kunnallisesta terveydenhuollosta, mutta kummassakin se on maksullinen.

– Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on merkittävä ele yhteiskunnan hyväksi. Olisi ainoastaan kohtuullista, että myös heillä olisi mahdollisuus maksuttomaan terveystarkastukseen, sanoo Kontula.

Hänen mukaansa tämä olisi mahdollista toteuttaa joko kutsuntojen yhteydessä tai sitten ohjeistamalla terveyskeskuksia olemaan perimättä maksuja asepalvelusta varten pyydetyistä lääkärinlausunnoista.

Kansanterveydellistäkin hyötyä

Kontula huomauttaa, että kutsuntojen yhteydessä tapahtuvalla lääkärintarkastuksesta on myös laajempia kansanterveydellisiä ja yhteiskunnallisia hyötyjä.

– Kattavista lääkärintarkastustiedoista on ollut paljon apua nuorten miesten syrjäyttämisen vastaisessa työssä. Siksi olisi toivottavaa, että ikäluokkatarkastus ulotettaisiin myös naisiin, Kontula perustelee.

Tänä vuonna naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen haki ennätysmäärä hakijoita, yhteensä 818 naista. Kaikkiaan reserviin on koulutettu yli 6 000 naista.